Kartoflanka kresowa

Zagłosuj
(0 głosy)

SKŁADNIKI

  • 50 dag wędzonych żeberek
  • 70 dag ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • pietruszka
  • pół selera
  • 2 litry wody
  • 4 listki laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sol, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Żeberka podzielić na kawałki, włożyć do garnka, dodać listki laurowe, ziele i pieprz. Zalać wodą, posolić, przykryć, gotować 40 minut.

Marchewkę, pietruszkę, seler i por obrać, pokroić w kostkę lub w plasterki. Żeberka wyjąć z garnka. Do wywaru dodać włoszczyznę, gotować około 30 minut. Przestudzone mięso oddzielić od kości, pokroić na niewielkie kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować jeszcze 30 minut.

Połowę zupy przelać do blendera, usunąć przyprawy, zmiksować. Połączyć z resztą zupy. Dodać mięso. Ponownie zagotować, doprawić do smaku majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem. 

Dodaj komentarz

Upewnij się, że wprowadziłeś wszystkie wymagane informacje, oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.

Bardzolubie.pl All Rights Reserved

. ..