Tarta z fasolką

Rate this item
(0 votes)

SKŁADNIKI

  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 1/3 szklanki lodowatej wody
  • sól

FARSZ

  • 30 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 2 duże jajka
  • 2 czubate łyżki śmietany 18-proc.
  • 4 łyżki tartego ostrego sera
  • kilka mini pomidorków
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta ostrej papryki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ze składników zagnieść ciasto, wylepić foremkę o bokach 25x30 cm. Przykryć papierem do pieczenia, na górę wysypać suchy groch. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni, usunąć groch i papier, piec jeszcze 5 minut.

Fasolkę oczyścić, gotować około 5 minut w osolonej wodzie. Osączyć, połowę fasolki ułożyć na podpieczonym cieście. Jajka połączyć z serem, śmietaną, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, szczyptą ostrej papryki. Masę rozłożyć na fasolce, na górze wyłożyć pozostałe fasolki. Obłożyć pomidorkami i piec 25 minut w temperaturze 200 stopni. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.