Przepisy kulinarne

Pomidory ułożyć na sicie, sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, miąższ drobno posiekać. Przełożyć do dużej miski. Z kromek razowego chleba odciąć skórki. Miąższ rozdrobnić, dodać do pomidorów.
Umyte i osuszone pałki kurczaka przełożyć do dużej miski. Do mniejszego naczynia wlać miód. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać z miodem, dodać szczyptę chili, sól i pieprz. Wlać kilka łyżek oleju
Z kromek tostowych odkroić skórkę, miękisz pokroić w kostkę. Umyć tymianek i natkę, osuszyć, oberwać listki. Zmiksować razem z chlebem. Dodać 2 łyżki miękkiego masła oraz musztardę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem
Wołowinę umyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Warzywa obrać. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę opalić nad ogniem. Pozostałe warzywa umyć, włożyć do garnka razem z cebulą, liścmi laurowymi, zielem angielskim
Do garnka włożyć filety i włoszczynę. Zalać 1 litrem zimnej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, pieprz i sól. Gotować na małym ogniu około 40 minut. Osobno ugotować burak. Groszek rozmrozić lub osączyć

Cebulę i czosnek obrać. Razem z grzybami włozyć do rondelka i zalać 1 szklanką wody. Dodać sól kamienną i sól peklowaną, ziele, pieprz i tymianek. Zagotować. Zalewę wystudzić i odcedzić. Czystą zalewę, cebulę, zioła i grzyby odstawić

Grzyby moczyć całą noc w małej ilości wody. Ugotować w tej samej wodzie, pokroić w paski. Zachować wywar. Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, obsmażyć na oleju z mięsem. Zalać wodą i sokiem z kiszonej kapusty

Marchewkę oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokroić na kawałki, wrzucić do garnka. Dodać obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Oczyścić pietruszkę, w całości dodać do garnka. Seler obrać, również w całości dodać do warzyw

Marchewki, pietruszkę i czosnek obrać. Golonki opalić nad ogniem, opłukać i zalać wrzątkiem. Gotować 20 minut z warzywami, wyjąć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Golonki ułożyć w brytfannie i piec 15 minut w temperaturze

Przygotować ciasto i usmażyć cienkie naleśniki. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Umyty jarmuż osuszyć, pokroić lub porwać na małe kawałeczki. Na patelni przesmażyć cebulę, dodać pieczarki. Kiedy woda odparuje, dodać

Mąkę przesiać na stolnicę, zagnieść z jajkami, żółtkami i sokiem z cebuli (nie dolewać wody). Przykryć i odstawić na 30 minut. Cebulę posiekać, podsmażyć na słoninie. Dodać zmielony boczek, posiekane jajka na twardo, cząber

Filety śledziowe pokroić na niewielkie kawałki, skropić  sokiem z cytryny, wstawić do lodówki. Grzyby oczyścić, opłukać, większe kapelusze pokroić. Podsmażyć na oliwie, aż puszczą sok. Doprawić szczyptą mielonego ziela angielskiego

Żeberka podzielić na kawałki, włożyć do garnka, dodać listki laurowe, ziele i pieprz. Zalać wodą, posolić, przykryć, gotować 40 minut. Marchewkę, pietruszkę, seler i por obrać, pokroić w kostkę lub w plasterki. Żeberka wyjąć z garnka.

Ze składników zagnieść ciasto, wylepić foremkę o bokach 25x30 cm. Przykryć papierem do pieczenia, na górę wysypać suchy groch. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni, usunąć groch i papier, piec jeszcze 5 minut. Fasolkę oczyścić

Strona 1 z 2

Bardzolubie.pl All Rights Reserved

. ..