Miód to bez wątpienia jeden z najcenniejszych darów natury. Ten słodki owoc pszczelej pracy zawiera w sobie całą masę cennych witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Co ciekawe, nie każdy miód jest sobie równy, natomiast jego skład, a tym samym niezwykłe właściwości, zależą w głównej mierze od roślin, z których pyłków jest otrzymywany. Badania wskazują, iż jednym z najzdrowszych miodów jest miód gryczany o charakterystycznym ciemnym kolorze i intensywnym aromacie. Produkt ten doskonale wpływa na odporność organizmu oraz funkcjonowanie układu pokarmowego. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości miodu gryczanego? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym artykule!
Spis treści
- Skąd pochodzi miód gryczany?
- Poznaj niezwykłe właściwości zdrowotne miodu gryczanego.
- Kto nie powinien spożywać miodu gryczanego?
- Gdzie kupić miód gryczany?
- Zastosowanie miodu gryczanego w codziennej kuchni.
- Zastosowanie miodu gryczanego w pielęgnacji.
- Podsumowanie.
- Bibliografia.
Skąd pochodzi miód gryczany?
Miód gryczany już od wielu pokoleń uznawany jest za jeden z najcenniejszych owoców pszczelej pracy. Uwagę ekspertów z dziedziny zdrowia zwracają przede wszystkim jego właściwości lecznicze. W odróżnieniu od popularnych miodów, ten gryczany odznacza się ciemną barwą, która przywodzić może nam na myśl mocny napar z liści czarnej herbaty. Miód gryczany posiada intensywny, kwiatowy aromat i lekko ostry smak. Nektar, z którego otrzymywany jest niniejszy miód, zbierany jest przez pszczoły na przełomie lipca i sierpnia.
Miód gryczany (jak sama nazwa wskazuje) pochodzi z kwiatów gryki zwyczajnej, czyli rośliny jednorocznej, która w naturalnych warunkach występuje w klimacie umiarkowanym (w tym również w Polsce). Ta niezwykła roślina posiada charakterystyczny zapach. Ponadto, jest ona źródłem cennych witamin i minerałów, które w postaci słodkiego miodu dostarczane są do organizmu człowieka.
Poznaj niezwykłe właściwości zdrowotne miodu gryczanego
Prozdrowotne właściwości miodu gryczanego znane były ludzkości już w czasach starożytnego Egiptu. Co ciekawe, współczesne badania z dziedziny fitoterapii potwierdzają, iż wprowadzenie miodu gryczanego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, sprzyja poprawie zdrowia oraz samopoczucia człowieka.
Miód gryczany wykazuje cenne właściwości zdrowotne, a wśród nich:
- Właściwości wzmacniające układ krążenia. Wszystko to za sprawą zawartej w miodzie rutyny. Niniejszy składnik wzmacnia bowiem naczynia krwionośne. Ponadto, miód gryczany może obniżać poziom złego cholesterolu i wzmacniać pracę mięśnia sercowego;
- Właściwości przyspieszające proces gojenia się ran. Dzięki zawartej w miodzie rutynie zwiększone zostaje przyswajanie witaminy C wraz pożywieniem. Dlatego też, wprowadzenie miodu gryczanego do zrównoważonej diety może oddziaływać na przyspieszenie procesu gojenia się ran, a nawet zrastania się kości;
- Właściwości zwiększające odporność organizmu. Spożywanie miodu gryczanego w niewielkich ilościach może wzmacniać układ immunologiczny, a tym samym chronić nas przed szkodliwymi wirusami i bakteriami;
- Przeciwdziałanie anemii. Miód gryczany jest doskonałym źródłem żelaza, którego wchłanianie zwiększane jest poprzez wysokie stężenie witaminy C w niniejszym produkcie;
- Właściwości oczyszczające. Zawarte w miodzie składniki pozwalają na usuwanie nadmiaru szkodliwych toksyn z organizmu. Dodatkowo, miód gryczany jest doskonałym źródłem antyoksydantów, które spowolniają procesy starzenia się skóry, a nawet zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości;
- Ochrona wątroby i nerek. Miód gryczany jest dobrym źródłem choliny, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie ważnych narządów w ciele człowieka.
W tym miejscu należy jednak pamiętać, że najlepsze efekty wynikające ze stosowania miodu gryczanego osiągniemy tylko wtedy, gdy wprowadzimy go do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia. Miód gryczany nie jest lekiem, a jedynie cennym źródłem witamin i minerałów, które mogą poprawiać nasze samopoczucie. Dlatego też, nie powinniśmy stosować niniejszego produktu zamiast środków farmaceutycznych zaleconych przez lekarza prowadzącego, zwłaszcza w przypadku chorób przewlekłych.
Kto nie powinien spożywać miodu gryczanego?
W większości przypadków miód gryczany jest bezpieczny dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, warto wiedzieć, że istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego stosowaniem. Po pierwsze: miodu gryczanego nie powinny spożywać osoby, które zmagają się z alergią na jakikolwiek ze składników zawartych w jego składzie. Po drugie: ze względu na wysoki indeks glikemiczny, miód gryczany nie może spożywany być przez osoby zmagające się z problemem insulinooporności lub cukrzycy. Warto także wiedzieć, że spożywanie nadmiernych ilości niniejszego produkty (powyżej 1 łyżeczki dziennie) nie jest wskazane w przypadku osób zmagających się z problemem nadwagi lub otyłości. Po trzecie: miód gryczany może wywoływać nieprzyjemne objawy u osób zmagających się z Zespołem Jelita Nadwrażliwego (IBS) oraz Przerostem Flory Bakteryjnej Jelita Cienkiego (SIBO).
Ze względu na ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej, miód gryczany należy wprowadzać do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu.