KUCHNIA DOM RODZINA

Zapraszamy do przeglądania inspiracji kulinarnych z polskich blogów, ciekawych pomysłów na produkty handmade, znajdziesz u nas także sprawdzone przepisy kulinarne oraz promocje przygotowane przez znane i popularne sieci handlowe.

Pieczona karkówka

Rate this item
(1 Vote)

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg karkówki

ZALEWA

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • suszone grzyby
  • musztarda z gorczycą
  • 10 g soli kamiennej
  • 20 g soli peklowej
  • ziele angielskie

DO DEKORACJI

  • pomidorki koktajlowe
  • 2-3 papryczki chili
  • 1-2 liście sałaty

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cebulę i czosnek obrać. Razem z grzybami włożyć do rondelka i zalać 1 szklanką wody. Dodać sól kamienną i sól peklowaną, ziele, pieprz i tymianek. Zagotować. Zalewę wystudzić i odcedzić. Czystą zalewę, cebulę, zioła i grzyby odstawić na później.

Umyte i osuszone mięso przełożyć do miski. Zalewą polać mięso. Wstawić do lodówki na 12 godzin, kilka razy obrócic mięso, polać zalewą.

Mięso posmarować musztardą, obwiązac bawełnianą nitką. Włożyć do rękawa do pieczenia razem z ziołami, grzybami i pokrojoną cebulą z zalewy. Piec 1,5 godziny w 170 stopniach przy włączonej funkcji termoobiegu. Pokroić w plastry. Wyłożyć na liście sałaty, udekorować pomidorkami i papryczkami chili.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Bardzolubie.pl All Rights Reserved

. ..