Pizza z patelni
Pizza z patelni to szybki sposób na przygotowanie ulubionego smakołyku w sytuacji, gdy nie masz dostępu do piekarnika lub nie chce Ci się go włączać. Możesz wykorzystać inne dodatki, jeśli na przykład nie lubisz ogórka konserwowego albo akurat nie masz takich dodatków w domu.
Pizza z patelni SKŁADNIKI
3 szklanki mąki • 2 szklanki mleka • 1 łyżka przyprawy do pizzy • 2 jajka • 400 g cienkiej kiełbasy • 200 g startego żółtego sera • 6 ogórków konserwowych • kilka kawałków papryki konserwowej • olej do smażenia • sól • pieprz
Pizza z patelni PRZYGOTOWANIE
Jajka rozkłócić. Do miski wlać mleko, jajka i szklankę wody, dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i przyprawy do pizzy. Zmiksować na gładkie ciasto, doprawić solą i pieprzem. Kiełbasę, ogórki i kiełbasę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ciasta, wymieszać.
Porcję wyłożyć na rozgrzany olej, rozprowadzić na patelni. Kiedy spód się podsmaży, patelnię przykryć talerzem, przełożyć na niego placek, następnie zsunąć z talerza na patelnię. Jeszcze chwilę smażyć. W taki sam sposób przygotować pozostałe placki.