Pizza z patelni
Pizza z patelni to szybki sposób na przygotowanie ulubionego smakołyku w sytuacji, gdy nie masz dostępu do piekarnika lub nie chce Ci się go włączać. Możesz wykorzystać inne dodatki, jeśli na przykład nie lubisz ogórka konserwowego albo akurat nie masz takich dodatków w domu.
Pizza z patelni SKŁADNIKI
3 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 łyżka przyprawy do pizzy
2 jajka
400 g cienkiej kiełbasy
200 g startego żółtego sera
6 ogórków konserwowych
kilka kawałków papryki konserwowej
olej do smażenia
sól, pieprz
Pizza z patelni PRZYGOTOWANIE
Jajka rozkłócić. Do miski wlać mleko, jajka i szklankę wody, dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i przyprawy do pizzy. Zmiksować na gładkie ciasto, doprawić solą i pieprzem. Kiełbasę, ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ciasta, wymieszać.
Porcję wyłożyć na rozgrzany olej, rozprowadzić na patelni. Kiedy spód się podsmaży, patelnię przykryć talerzem, przełożyć na niego placek, następnie zsunąć z talerza na patelnię. Jeszcze chwilę smażyć. W taki sam sposób przygotować pozostałe placki.