Naturalna pierzga pszczela – źródło wielu cennych witamin
Chociaż pierzga nie jest podstawowym pożywieniem pszczół, to jednak jest bardzo przydatna dla ludzi. Pierzga pszczela jest doskonałym źródłem witamin, protein, minerałów i aminokwasów. Dzięki temu ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przeczytaj artykuł, żeby dowiedzieć się więcej.
Z czego składają się pierzgi pszczele?
Pierzga pszczela jest głównym źródłem pokarmu dla pszczół. Jest ona twarda, o nieregularnym kształcie i ciemnobrązowym kolorze. Pierzga pszczela składa się z pyłku kwiatowego, który jest transportowany do ula przez pszczoły zbieraczki. Następnie jest ona mieszana z miodem i śliną pszczół. Komórki plastra ubijają tę mieszaninę. Później poddawana jest ona fermentacji mlekowej. Pierzga pszczela jest bogata w cenne składniki odżywcze. Zawiera witaminy A, B1, E, D. K, B3, B6 i B7 a także węglowodany i tłuszcze nasycone i nienasycone.
W jakim celu stosuje się pierzgę pszczelą? Właściwości lecznicze pierzgi
Pierzga pszczela jest bardzo zdrowa ze względu na dużą ilość składników odżywczych. Dzięki temu jest chętnie wykorzystywana przez ludzi. Możesz kupić pierzgę pszczelą od pszczelarza lub w sklepie ze zdrową żywnością. Można ją również znaleźć w aptekach w kapsułkach lub suplementach diety.
Pierzga pszczela ma właściwości lecznicze, które pozwalają na szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Pierzga pszczela to silny i skuteczny sposób na wzmocnienie i regenerację organizmu. Polecany jest osobom o obniżonej odporności lub rekonwalescentom po różnych operacjach. Można ją również przyjmować przy chronicznym zmęczeniu, wzmożonym wysiłku umysłowym oraz niedoborach minerałów i witamin. Mogą być również stosowane w celu wsparcia układu nerwowego oraz w depresji.
Właściwości zdrowotne pierzgi pszczelej wspierają nasz układ pokarmowy. Pomaga regulować pracę układu pokarmowego i wspomaga leczenie wrzodów żołądka. Jest też dobra na biegunki i zaparcia. Pierzga pszczela wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga leczenie anemii. Ma również działanie antybakteryjne. Można ją przyjmować przy wielu przeziębieniach.
Jak przygotować i jak dawkować pierzgę pszczelą?
Napary to jedno z najlepszych zastosowań pierzgi pszczelich. Zalej łyżkę pierzgi pszczelej gorącą wodą i pozostaw na co najmniej 12 godzin. Taka forma pierzgi pszczelej jest najbardziej przyswajalna. Powstały napój należy spożywać na pusty żołądek. Można go przygotować z letnią wodą, miodem lub naparami ziołowymi. Z wykorzystaniem ekstraktu z pierza pszczelego możliwa jest również produkcja suplementu diety. Nasze organizmy są znacznie wzmocnione przez preparaty wykonane z ekstraktu z pierzgi pszczelej. Jednym z miejsc, w których można zamówić pierzgę pszczelą jest sklep domiuroda.pl.
Dorośli powinni spożywać około 30-40 gramów pierzgi pszczelej dziennie czyli około jednej łyżeczki. Dzieciom poniżej trzeciego roku życia nie można podawać pierzgi pszczelej. Przed suplementacją pierzgą należy wykluczyć ewentualną alergię na produkty pszczele. Ważne jest, aby nie spożywać ich w nadmiarze. Pierzga pszczela jest bardzo cenna dla naszego zdrowia i na tym nam najbardziej zależy.