Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa to wieloletnia roślina z rodziny wargowych, występująca w kilku odmianach, kwitnie od czerwca do sierpnia. Mięta należy do najpopularniejszych roślin leczniczych.

Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa jest wieloletnią rośliną z rodziny wargowych, kwitnie od czerwca do sierpnia, występuje w kilku odmianach. Wg starożytnych naukowców mięta pobudza działalność mózgu, więc uczniowie rzymskich filozofów nosili na głowie wianki ze świeżych roślin.

Mięta należy do najbardziej popularnych roślin leczniczych. Surowcem leczniczym mięty są liście. Zawierają one mentol w olejku eterycznym, oraz witaminę C, karoten, rutynę, betainę, śladowe ilości olejku jasmonu, który występuje głównie w młodych liściach listkach, nadając im charakterystyczny, przyjemny zapach.

Liście mięty i ich wyciągi polecane są na zaburzenia trawienia, np. na bóle brzucha, wzdęcia, utratę łaknienia, w stanach nieżytu przewodu pokarmowego, przy utrudnionym trawieniu tłuszczów na przykład w dwunastnicy, przy lekkiej niewydolności wątroby i zbyt małemu wytwarzaniu żółci, w kamicy żółciowej, żółtaczce, w kolce jelitowej, przy nieprawidłowej fermentacji w jelitach, przy zapaleniu woreczka żółciowego i przewodów żółciowych, skurczu mięśni jelit i przewodów żółciowych, przy obecności bakterii chorobotwórczych w jelitach, w wymiotach, biegunkach, opuchliźnie, zaburzeniach miesiączkowania, nerwicach wegetatywnych.

Olejek miętowy stosuje się doustnie tylko w bakteryjnym zapaleniu dróg żółciowych. Jest on składnikiem zużytych preparatów ziołowych stosowanych przy schorzeniach wątroby, jelit i woreczka żółciowego.

Napar z mięty pieprzowej, który przyrządza się zalewając łyżkę ziela szklanką wrzątku, jest świetną herbatką orzeźwiającą, jednocześnie leczniczą, pozytywnie działając na wiele dolegliwości.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

1 KOMENTARZ

  1. Bardzo przydatne wiadomości dla zielarzy i hodowców roślin. Ja mam na parapecie cebulkę i pietruszkę, ale myślę też o innych ziołach.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Udostępnij:

PODOBNE

Podobne
Podobne

Stres zajadaj orzechami włoskimi

Orzechy włoskie to nieocenione źródło dobrych tłuszczów oraz zdrowe, naturalne paliwo dla naszego mózgu.

Wiesiołek, kurdybanek i inne

Zioła lecznicze w Polsce znane są od najdawniejszych czasów, w średniowieczu zielarstwo stało się odrębną gałęzią wiedzy medycznej.

Ukąszenia i użądlenia owadów

Komary i muszki, które dokuczają nam na łonie natury, żywią się ludzką krwią, więc potrafią dotkliwie nas pogryźć.

Czarna porzeczka

Pod względem zawartości witaminy C ustępuje tylko owocom dzikiej róży i rokitnika.