LIDL Wielkanoc od 6 marca 2023
LIDL Wielkanoc od poniedziałku 6 marca 2023 w sklepach LIDL, w oczekiwaniu na Wielkanoc Favorina, Deluxe, Belbake, oferta ważna do wyczerpania zapasów. Przygotowując potrawy na wielkanocne spotkania w rodzinnym gronie, warto sięgnąć po produkty Deluxe, które zadbają o niezwykły smak świąt.

Zobacz wszystkie promocje w sklepach LIDL.
Przygotowując potrawy na wielkanocne spotkania w rodzinnym gronie warto sięgnąć po produkty Deluxe, które zadbają o niezwykły smak świąt. Wyczaruj prawdziwie świąteczne słodki stół, na którym znajdzie się miejsce dla szerokiej gamy produktów marki Favorina.
Belbake bogata oferta bakalii, lukru, plastycznych mas cukrowych, polew, posypek i gotowych ozdób cukrowych pozwoli na podejmowanie coraz to nowszych wyzwań na dekorowanie wielkanocnych ciast lub słodkich niespodzianek.
Przygotowując potrawy na wielkanocne spotkania w rodzinnym gronie, warto sięgnąć po produkty Deluxe, które zadbają o niezwykły smak świąt. Z produktami dostępnymi w sklepach LIDL przygotujesz świąteczny talerz obfitości, makaron z serem burrata, sałatkę makaronowo-serową w słoikach, wytrawną babkę z groszkiem i prosciutto cotto, wegańskie śledzie a’la matias z bakłażana.
Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto SKŁADNIKI
7g drożdży suszonych, 3 jajka, 230g mąki pszennej, 110ml mleka, 3 łyżki oliwy z oliwek, 60g parmezanu, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, 100g szynki parmeńskiej, sól, 50g mozzarelli, 250g groszku zielonego świeżego
Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto PRZYGOTOWANIE
Mąkę, drożdże, sól, pieprz, starty parmezan i 1/2 mozzarelli połączyć w jednej misce. Jajka, mleko i oliwę dokładnie wymieszać ze sobą w drugiej misce. Połączyć składniki z obu misek ze sobą. Dodać ugotowany groszek i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki (25x12cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać pozostałą mozzarellą. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut.
Zabawy wielkanocne dla dzieci

Wielkanoc to czas, kiedy przy stole zasiada cała rodzina, wraz z nią najczęściej kilkoro dzieci. Zadbanie o rozrywkę dla najmłodszych, którzy biorą udział w świętowaniu, może być sporym wyzwaniem. Dlatego warto się przygotować i mieć w zanadrzu kilka zabaw, na przykład poszukiwanie słodkich prezentów, turlanie jajek czy zabawę w kicany berek.
Wegańskie śledzie a’la matjas z bakłażana
Wegańskie śledzie a’la matjas z bakłażana SKŁADNIKI
1 bakłażan, 1 cebula czerwona, 1 wegański jogurt kokosowy 150g, kapary dwie łyżki, pieprz czarny pół łyżeczki, musztarda 3 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka, oliwa z oliwek 125ml, sok z buraka 1 łyżka, sól 2 łyżki, syrop klonowy 10g, koper świeży 25g, śmietana wegańska 200g.
Wegańskie śledzie a’la matjas z bakłażana PRZYGOTOWANIE
Bakłażan obrać ze skórki, pokroić w plastry o szerokości około 1 cm, następnie na mniejsze kawałki przypominające śledzie. Delikatnie naciąć od strony miąższu tak, by bakłażan strukturą przypominał mięso ryby. Kawałki bakłażana gotować w garnku w mocno osolonej wrzącej wodzie około 4-5 minut. Odcedzić, przełożyć do miski, dodać sok z buraka i wymieszać. W osobnej misce połączyć ze sobą cebulę pokrojoną w krążki, posiekany koperek, wegańską śmietanę, jogurt, musztardę, syrop klonowy, ocet jabłkowy, oliwę i kapary. Doprawić pieprzem, dokładnie wymieszać aż składniki się połączą, przełożyć do miski z bakłażanem, ponownie wymieszać. Wegańskie śledzie z bakłażana przełożyć do dokładnie umytego wyparzonego i osuszonego słoika. Można dodać czerwony pieprz. Słoik szczelnie zakręcić, włożyć do lodówki na 24 godziny, aby smaki się przegryzły.