Kwaśnica
Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów. Kwaśnica na wieprzowinie z kością.

Kwaśnica SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków • 30 dag kiszonej kapusty • 75 dag wieprzowiny z kością • 2 dag suszonych grzybów • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • ziele angielskie • sól • pieprz
Kwaśnica PRZYGOTOWANIE
Wypłukane grzyby namoczyć w niedużej ilości wody, po około dwóch godzinach moczenia ugotować w tej samej wodzie. Mięso umyć, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego. Wyjąć z wywaru, ostudzić, oddzielić od kości, pokroić na porcje.
Do wywaru mięsnego dodać kiszoną kapustę, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, pod koniec gotowania dodać mięso i pokrojone w paski grzyby, wlać wywar grzybowy.
Ziemniaki obrać, wypłukać, pokroić w kostkę, ugotować osobno. Odlane ziemniaki wymieszać z zupą lub podawać oddzielnie okraszone stopioną słoninką jako danie jednogarnkowe.