Kwaśnica
Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów. Kwaśnica na wieprzowinie z kością.

Kwaśnica SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 30 dag kiszonej kapusty
- 75 dag wieprzowiny z kością
- 2 dag suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- sól, pieprz
Kwaśnica PRZYGOTOWANIE
- Wypłukane grzyby namoczyć w niedużej ilości wody, po około dwóch godzinach moczenia ugotować w tej samej wodzie. Mięso umyć, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego. Wyjąć z wywaru, ostudzić, oddzielić od kości, pokroić na porcje.
- Do wywaru mięsnego dodać kiszoną kapustę, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, pod koniec gotowania dodać mięso i pokrojone w paski grzyby, wlać wywar grzybowy.
- Ziemniaki obrać, wypłukać, pokroić w kostkę, ugotować osobno. Odlane ziemniaki wymieszać z zupą lub podawać oddzielnie okraszone stopioną słoninką jako danie jednogarnkowe