Kruche ciasto z pianką
W ciągu niespełna 20 minut możesz przygotować to bardzo proste kruche ciasto z pianką z ubitych białek, udekorowane pysznymi truskawkami. Nawet jeśli nie nie masz doświadczenia w pieczeniu ciast, to kruche ciasto na pewno ci się uda.
Kruche ciasto z pianką SKŁADNIKI
- 400 g mąki
- 5 jajek
- 250 g masła
- 8 g proszku do pieczenia
- 220 g cukru
- 125 ml oleju
- 16 g cukru waniliowego
- 80 g budyniu waniliowego
- 500 g truskawek
- 30 g cukru pudru plus cukier puder do dekoracji
Kruche ciasto z pianką PRZYGOTOWANIE
- Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i 5 żółtek. Wszystkie składniki energicznie zagnieść, podzielić na dwie części w proporcji 2:3, uformować dwie kule, zawinąć je w folię, włożyć do zamrażalnika na godzinę. Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
- Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do formy, lekko ugnieść dłonią lub łyżką. Piec w temp. 190 stopni przez 20 minut, wyjąć, ostudzić.
- Do dużej miski przełożyć białka, ubijać stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Pod koniec ubijania dodać proszek budyniowy, powoli wlać olej. Piankę wyłożyć na spód upieczony w formie.
- Truskawki oczyścić, usunąć szypułki, pokroić na kawałki, wyłożyć na piankę, lekko dociskając łyżką, na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec przez 30-40 minut w temp. 190 stopni. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.