Kruche ciasto z pianką

W ciągu niespełna 20 minut możesz przygotować to bardzo proste kruche ciasto z pianką z ubitych białek, udekorowane pysznymi truskawkami. Nawet jeśli nie nie masz doświadczenia w pieczeniu ciast, to kruche ciasto na pewno ci się uda.

Kruche ciasto z pianką SKŁADNIKI

400 g mąki 5 jajek 250 g masła 8 g proszku do pieczenia 220 g cukru 125 ml oleju 16 g cukru waniliowego 80 g budyniu waniliowego 500 g truskawek 30 g cukru pudru cukier puder do dekoracji

Kruche ciasto z pianką PRZYGOTOWANIE

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i 5 żółtek. Wszystkie składniki energicznie zagnieść, podzielić na dwie części w proporcji 2:3, uformować dwie kule, zawinąć je w folię, włożyć do zamrażalnika na godzinę.

Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem.Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do formy, lekko ugnieść dłonią lub łyżką. Piec w temp. 190 stopni przez 20 minut, wyjąć, ostudzić.

Do dużej miski przełożyć białka, ubijać stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Pod koniec ubijania dodać proszek budyniowy, powoli wlać olej. Piankę wyłożyć na spód upieczony w formie.

Truskawki oczyścić, usunąć szypułki, pokroić na kawałki, wyłożyć na piankę, lekko dociskając łyżką, na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec przez 30-40 minut w temp. 190 stopni. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.



ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przepisy

Cytrynowe pałki

Cytrynowe pałki z kurczaka można podawać z ryżem doprawionym skórką z cytryny.

Kolorowe pomidory

Mieszanka żółtych i czerwonych pomidorów w sałatce to bardzo często spotykany składnik.

Żeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą, na smacznym bulionie grzybowym na jesienno-zimowy obiad

Rolada ze schabu nadziewana śliwkami

Rolada ze schabu zrobiona własnoręcznie to pomysł na pyszne danie obiadowe

Kwaśnica

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów

Knedle po chłopsku

Dla chcącego nic trudnego. Warto się nauczyć zlepiać brzegi ciasta i toczyć te smakowite kulki.

Krokiety ziemniaczano-grzybowe

Smakują jako dodatek do pieczonych mięs, z sezonową surówką lub ulubionym sosem.

Paprykowy colesław

Paprykowy colesław to klasyczny dodatek do smażonego i pieczonego drobiu.

Rolada ze schabu

Z dodatkiem żurawiny i płatków migdałów, pachnące białym winem i przyprawami.

Zobacz aktualne promocje
Promocje, gazetki promocyjne