Kruche ciasto z pianką
W ciągu niespełna 20 minut możesz przygotować to bardzo proste kruche ciasto z pianką z ubitych białek, udekorowane pysznymi truskawkami. Nawet jeśli nie nie masz doświadczenia w pieczeniu ciast, to kruche ciasto na pewno ci się uda.
Kruche ciasto z pianką SKŁADNIKI
400 g mąki
5 jajek
250 g masła
8 g proszku do pieczenia
220 g cukru
125 ml oleju
16 g cukru waniliowego
80 g budyniu waniliowego
500 g truskawek
30 g cukru pudru
cukier puder do dekoracji
Kruche ciasto z pianką PRZYGOTOWANIE
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i 5 żółtek. Wszystkie składniki energicznie zagnieść, podzielić na dwie części w proporcji 2:3, uformować dwie kule, zawinąć je w folię, włożyć do zamrażalnika na godzinę.
Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do formy, lekko ugnieść dłonią lub łyżką. Piec w temp. 190 stopni przez 20 minut, wyjąć, ostudzić.
Do dużej miski przełożyć białka, ubijać stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Pod koniec ubijania dodać proszek budyniowy, powoli wlać olej. Piankę wyłożyć na spód upieczony w formie.
Truskawki oczyścić, usunąć szypułki, pokroić na kawałki, wyłożyć na piankę, lekko dociskając łyżką, na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec przez 30-40 minut w temp. 190 stopni. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.