Krucha tarta z rabarbarem

Ciepłe wiosenne dni smakują rabarbarem. Bogaty w witaminę C, pyszny, zdrowy, idealnie nadaje się jako dodatek do ciast, ciasteczek, babeczek czy baza na kompot. Grzechu warta jest tarta z rabarbarem.

Krucha tarta z rabarbarem SKŁADNIKI

CIASTO: 20 dag mąki 12 dag masła lub margaryny 5 dag cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany sól MASA: 25 dag serka mascarpone 15 dag kwaśnej śmietany 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej 10 dag cukru DODATKOWO: 60 dag łodyg rabarbaru

Krucha tarta z rabarbarem PRZYGOTOWANIE

Szerokim nożem posiekać schłodzone masło z mąką, dodać przesiany cukier puder, śmietanę i sól do smaku. Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię, odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Gotowe ciasto dość cienko rozwałkować, wylepić nim dno i boki lekko natłuszczonej formy na tartę. Ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na mniej więcej 15 minut. Upieczone na rumiano wyciągnąć z piekarnika, przestudzić.

Serek mascarpone łyżką wymieszać ze śmietaną, jajkami, cukrem i mąką. Umyte łodygi rabarbaru osuszyć, odłożyć dwie łodygi na później, pozostałe pokroić na równe kawałki długości 4 cm.

Masę serową wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć ozdobną kratkę z kawałków rabarbaru, z odłożonych łodyg wykroić brakujące kawałki. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec około 20 minut. Smacznego. A wy jak pieczecie swoją ulubioną tartę? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

1 KOMENTARZ

  1. Uwielbiam rabarbar. Muszę spróbować tego przepisu. Teraz jest sezon na rabarbar, więc koniecznie trzeba to wykorzystać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przepisy

Cytrynowe pałki

Cytrynowe pałki z kurczaka można podawać z ryżem doprawionym skórką z cytryny.

Kolorowe pomidory

Mieszanka żółtych i czerwonych pomidorów w sałatce to bardzo często spotykany składnik.

Żeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą, na smacznym bulionie grzybowym na jesienno-zimowy obiad

Rolada ze schabu nadziewana śliwkami

Rolada ze schabu zrobiona własnoręcznie to pomysł na pyszne danie obiadowe

Kwaśnica

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów

Knedle po chłopsku

Dla chcącego nic trudnego. Warto się nauczyć zlepiać brzegi ciasta i toczyć te smakowite kulki.

Krokiety ziemniaczano-grzybowe

Smakują jako dodatek do pieczonych mięs, z sezonową surówką lub ulubionym sosem.

Paprykowy colesław

Paprykowy colesław to klasyczny dodatek do smażonego i pieczonego drobiu.

Rolada ze schabu

Z dodatkiem żurawiny i płatków migdałów, pachnące białym winem i przyprawami.

Zobacz aktualne promocje
Promocje, gazetki promocyjne