Krucha tarta z rabarbarem

Krucha tarta z rabarbarem

Ciepłe wiosenne dni smakują rabarbarem. Bogaty w witaminę C, pyszny, zdrowy, idealnie nadaje się jako dodatek do ciast, ciasteczek, babeczek czy baza na kompot. Grzechu warta jest tarta z rabarbarem.

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 20 dag mąki
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól

MASA

  • 25 dag serka mascarpone
  • 15 dag kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 10 dag cukru

DODATKOWO

60 dag łodyg rabarbaru

PRZYGOTOWANIE

  1. Szerokim nożem posiekać schłodzone masło z mąką, dodać przesiany cukier puder, śmietanę i sól do smaku. Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię, odstawić do lodówki na minimum pół godziny.
  2. Gotowe ciasto dość cienko rozwałkować, wylepić nim dno i boki lekko natłuszczonej formy na tartę. Ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na mniej więcej 15 minut. Upieczone na rumiano wyciągnąć z piekarnika, przestudzić.
  3. Serek mascarpone łyżką wymieszać ze śmietaną, jajkami, cukrem i mąką.
  4. Umyte łodygi rabarbaru osuszyć, odłożyć dwie łodygi na później, pozostałe pokroić na równe kawałki długości 4 cm.
  5. Masę serową wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć ozdobną kratkę z kawałków rabarbaru, z odłożonych łodyg wykroić brakujące kawałki.
  6. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec około 20 minut.

Smacznego. A wy jak pieczecie swoją ulubioną tartę? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach.

Poprzedni artykułSałatka z liści mniszka
Następny artykułApple pie

1 KOMENTARZ

  1. Uwielbiam rabarbar. Muszę spróbować tego przepisu. Teraz jest sezon na rabarbar, więc koniecznie trzeba to wykorzystać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Share post:

Subscribe

Popularne przepisy

Inne przepisy kulinarne
inne przepisy

Konfitury z zielonych pomidorów

Do przygotowania tej konfitury można wykorzystać niedojrzałe pomidory. Zaskakująca w smaku, jest świetnym dodatkiem do kanapek, naleśników i mięs.

Sałatka pomidorowa

Bardzo prosta w przygotowaniu sałatka z czerwonych pomidorów w połączeniu z czarnymi oliwkami. Czosnek, bazylia i majeranek to idealne dodatki do tego dania.

Sałatka z gruszkami i bekonem

Smak tego dość nietypowego połączenia gruszek i cykorii z bekonem z pewnością urozmaici kilka liści czerwonej sałaty.

Sałatka nicejska

Kolorowa, lekka i zdrowa, będzie ozdobą każdego posiłku. Z sałatą, pomidorami, czerwoną cebulą, tuńczykiem, filetami anchois, dwoma rodzajami oliwek.