Krucha tarta z rabarbarem
Ciepłe wiosenne dni smakują rabarbarem. Bogaty w witaminę C, pyszny, zdrowy, idealnie nadaje się jako dodatek do ciast, ciasteczek, babeczek czy baza na kompot. Grzechu warta jest tarta z rabarbarem.

Krucha tarta z rabarbarem SKŁADNIKI
CIASTO: • 20 dag mąki • 12 dag masła lub margaryny • 5 dag cukru pudru • 2 łyżki kwaśnej śmietany • sól • MASA: • 25 dag serka mascarpone • 15 dag kwaśnej śmietany • 2 jajka • 1 łyżka mąki pszennej • 10 dag cukru • DODATKOWO: • 60 dag łodyg rabarbaru
Krucha tarta z rabarbarem PRZYGOTOWANIE
Szerokim nożem posiekać schłodzone masło z mąką, dodać przesiany cukier puder, śmietanę i sól do smaku. Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię, odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Gotowe ciasto dość cienko rozwałkować, wylepić nim dno i boki lekko natłuszczonej formy na tartę. Ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na mniej więcej 15 minut. Upieczone na rumiano wyciągnąć z piekarnika, przestudzić.
Serek mascarpone łyżką wymieszać ze śmietaną, jajkami, cukrem i mąką. Umyte łodygi rabarbaru osuszyć, odłożyć dwie łodygi na później, pozostałe pokroić na równe kawałki długości 4 cm.
Masę serową wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć ozdobną kratkę z kawałków rabarbaru, z odłożonych łodyg wykroić brakujące kawałki. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec około 20 minut. Smacznego. A wy jak pieczecie swoją ulubioną tartę? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach.
Uwielbiam rabarbar. Muszę spróbować tego przepisu. Teraz jest sezon na rabarbar, więc koniecznie trzeba to wykorzystać.