Krucha tarta z rabarbarem

Krucha tarta z rabarbarem

Ciepłe wiosenne dni smakują rabarbarem. Bogaty w witaminę C, pyszny, zdrowy, idealnie nadaje się jako dodatek do ciast, ciasteczek, babeczek czy baza na kompot. Grzechu warta jest tarta z rabarbarem.

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 20 dag mąki
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól

MASA

  • 25 dag serka mascarpone
  • 15 dag kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 10 dag cukru

DODATKOWO

60 dag łodyg rabarbaru

PRZYGOTOWANIE

  1. Szerokim nożem posiekać schłodzone masło z mąką, dodać przesiany cukier puder, śmietanę i sól do smaku. Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię, odstawić do lodówki na minimum pół godziny.
  2. Gotowe ciasto dość cienko rozwałkować, wylepić nim dno i boki lekko natłuszczonej formy na tartę. Ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na mniej więcej 15 minut. Upieczone na rumiano wyciągnąć z piekarnika, przestudzić.
  3. Serek mascarpone łyżką wymieszać ze śmietaną, jajkami, cukrem i mąką.
  4. Umyte łodygi rabarbaru osuszyć, odłożyć dwie łodygi na później, pozostałe pokroić na równe kawałki długości 4 cm.
  5. Masę serową wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć ozdobną kratkę z kawałków rabarbaru, z odłożonych łodyg wykroić brakujące kawałki.
  6. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec około 20 minut.

Smacznego. A wy jak pieczecie swoją ulubioną tartę? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach.

Stres zajadaj orzechami włoskimi

Orzechy włoskie to nieocenione źródło dobrych tłuszczów oraz zdrowe, naturalne paliwo dla naszego mózgu.

Wiesiołek, kurdybanek i inne

Zioła lecznicze w Polsce znane są od najdawniejszych czasów, w średniowieczu zielarstwo stało się odrębną gałęzią wiedzy medycznej.

Ukąszenia i użądlenia owadów

Komary i muszki, które dokuczają nam na łonie natury, żywią się ludzką krwią, więc potrafią dotkliwie nas pogryźć.
Poprzedni artykuł
Następny artykuł

1 KOMENTARZ

  1. Uwielbiam rabarbar. Muszę spróbować tego przepisu. Teraz jest sezon na rabarbar, więc koniecznie trzeba to wykorzystać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przepisy


Żeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą, na smacznym bulionie grzybowym, to wymarzone danie na jesienno-zimowy obiad

Rolada ze schabu nadziewana śliwkami

Rolada ze schabu zrobiona własnoręcznie to pomysł na pyszne danie obiadowe

Kwaśnica

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów

Knedle po chłopsku

Dla chcącego nic trudnego. Warto się nauczyć zlepiać brzegi ciasta i toczyć te smakowite kulki.

Krokiety ziemniaczano-grzybowe

Smakują jako dodatek do pieczonych mięs, z sezonową surówką lub ulubionym sosem.

Rolada ze schabu

Z dodatkiem żurawiny i płatków migdałów, pachnące białym winem i przyprawami.

Karp zapiekany z grzybami

Karp w wielu polskich domach jest tradycyjnym daniem podawanym podczas Wigilii.

Bananowiec

Jeśli mają wpaść do Ciebie niespodziewani goście, bananowiec to świetny pomysł na szybkie ciasto.

Pierogi lubuskie

Pierogi lubelskie z dodatkiem kaszy gryczanej warto sprawdzić, jak smakują, bo są naprawdę wyborne.

Zobacz aktualne promocje
Promocje, gazetki promocyjne

PEPCO Gazetka od 26 stycznia 2023

Otul swoje zmysły, zobacz stylowe i przydatne produkty w zaskakująco niskich cenach.

ORIFLAME Katalog 2/2023

Kup pomadkę THE ONE Colour Stylist Super Pout i odbierz maskarę Tremendous za 11.99zl

BIEDRONKA Okazje tygodnia od 16 stycznia 2023

W ofercie akcesoria kuchenne, ręczniki, dywaniki, pościel, prześcieradła, piżamy dziecięce, klapki basenowe.

LIDL Katalog od 16 stycznia 2023

Elegancka zastawa stołowa LUBIANA: talerz, kubek lub miska 30% taniej, miksuj dowolnie