Knedle po chłopsku
Nieco trudne w przygotowaniu knedle po chłopsku, ale dla chcącego nic trudnego. Warto się nauczyć zlepiać brzegi ciasta z ziemniaków i toczyć smakowite kulki, bo danie jest tego warte.
Knedle po chłopsku SKŁADNIKI
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
20 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
NADZIENIE:
30-40 dag dobrze wysmażonych skwarek ze słoniny lub tłustego boczku
1 łyżka bułki tartej
2 cebule
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Knedle po chłopsku PRZYGOTOWANIE
Cebulę obrać posiekać zrumienić na dwóch łyżkach oleju, wymieszać ze skwarkami i bułką tartą. Gorące ziemniaki przepuścić przez praskę, odstawić do ostygnięcia. Kiedy ziemniaki będą zupełnie zimne, dodać jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, szybko wyrobić ciasto.
Urywać po kawałku, formować niewielkie placuszki, na każdym placuszku kłaść łyżeczkę nadzienia, zlepiać brzegi, toczyć kulki. W dużym garnku zagotować wodę, dodać sól i porcjami wkładać knedle. Kiedy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową i odsączać na durszlaku.