Kawa z Ameryki Południowej czy Afryki? Którą wolisz?

Data:

Kawa z Ameryki Południowej czy Afryki? Którą wolisz?

Kawa to dobro, które należy do całego świata. A jednak nie uprawia się jej wszędzie, choć palarnie kawy znaleźć możemy nawet w niewielkich polskich miasteczkach. Jeśli interesuje Cię świat kawy, prawdopodobnie doskonale wiesz, że różnice pomiędzy ziarnami wpływają znacząco na smak i aromat tego pysznego napoju, który pijesz co rano. Która kawa jest Twoją ulubioną – ta z Ameryki Południowej czy może z Afryki?

Kawa z Ameryki Południowej

Ameryka Południowa znana jest nie tylko z pięknych zielonych terenów. To przede wszystkim jeden z największych eksporterów kawowych ziaren na całym świecie. I to oczywiście nie byle jakiej kawy, bo Arabiki, a zatem najlepszej z kaw. Główne plantacje znajdują się na terenach Kolumbii, Peru i oczywiście Brazylii. To właśnie ten ostatni kraj uznawany jest za największego producenta kawy na całym świecie. Ameryka Południowa to raj dla kawy. Wszystko dzięki wspaniałym warunkom klimatycznym, które panują na tym terenie. Słońce i obfite opady deszczu sprawiają, że kawa rośnie szybko w żyznej glebie. Dlatego nie powinno nikogo dziwić, że te ziarna będą smakować zupełnie inaczej od tych, które zbierane są w innych miejscach na świecie – na przykład w Afryce, ale też w Azji. Kawa z Ameryki Południowej jest… mniej wymagająca. To smaki zrównoważone i harmonijne, które sprawiają, że napój jest niezwykle aromatyczny i przyjemny. Ziarna z Ameryki Południowej charakteryzują się przede wszystkim nutami orzechowymi, czekoladowymi i karmelowymi. Jest w tym zatem sporo klasyki – w sam raz dla początkujących, ale też tych, którzy oczekują, że ich kawa będzie głęboka w smaku i aromatyczna. Co ciekawe, ziarna z Ameryki Środkowej będą już smakować inaczej. Kostaryka proponuje smaki słodko-owocowe, a Panama słynie z kwiatowych akcentów.

Kawa z Afryki

Chociaż to Ameryka Południowa niejako zmonopolizowała świat kawy, ziarna pochodzą właśnie z Afryki. Etiopia jest przecież krajem, z którego kawa się wywodzi. Może i Brazylia jest największym producentem kawy, ale to właśnie ziarna kenijskie uznawane są za jedne z najlepszych na świecie. W przeciwieństwie do kaw z Ameryki Południowej, te Afrykańskie są dużo bardziej charakterystyczne w smaku. Posiadają swój charakter, bardzo mocno wyczuwalny. Stąd, po afrykańskie kawy sięgają osoby, które trochę już znają się na świecie ziaren kawowych i chcą próbować czegoś nowego, odkrywać inne smaki. Afrykańskie ziarna to głównie nuty cytrusowe, a co za tym idzie, także intensywna kwasowość. Nie każdemu odpowiada taka kawa, którą jednak smakosze uznają za coś niebywałego. Zwłaszcza kawa z Kenii charakteryzować się będzie cytrusowymi nutami, sporą kwasowością, ale także wyczuwalną słodyczą. Z kolei w kawie z Etiopii znajdziemy nuty owocowe i kwiatowe. To prawdziwe klasyki, choć nie dla każdego. Jeśli pragniesz dogłębnie poznać świat kawy, musisz ich spróbować.

Co kraj, to inna kawa. Dlatego, jeśli uważasz, że pijąc wyłącznie brazylijską czy etiopską kawę, wiesz już o ziarnach wszystko, grubo się mylisz. Śmiało smakuj kolejnych naparów, przygotowywanych na bazie przeróżnych ziaren, by dowiedzieć się jeszcze więcej o tym wspaniałym napoju. A jeśli szukasz kawowych ciekawostek, koniecznie zajrzyj na bloga Nespresso https://www.nespresso.com/pl/pl/blog-o-kawie/.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij

PODOBNE

Podobne do tego
Podobne do tego

Jak być atrakcyjnym facetem?

Atrakcyjność jest czynnikiem, który wpływa na nasze relacje z innymi ludźmi.

Wiotka skóra na ramionach – jak ją ujędrnić?

Z jakich metod można skorzystać, by pozbyć się wiotkiej skóry na ramionach?

Jak urządzić mieszkanie na wynajem?

Mieszkanie na wynajem powinno zostać urządzone w taki sposób, by było wygodne i atrakcyjne dla lokatorów.

Pomysły dla dziadka i babci na ich święto

Pomysły dla dziadka i babci na ich święto Obchodzony 21...