Strona głównaArtykułyKawa specialty — za co lubimy tę kawę?
electro

Kawa specialty — za co lubimy tę kawę?

Miłośnicy i znawcy kawy na pewno nie raz się z nią spotkali i z pewnością doceniają jej smak. Dla tych natomiast, którzy nie wiedzą, to kawa specialty jest kawą najwyższej jakości, która pozbawiona jest niemal wszystkich defektów. Chcesz dowiedzieć się, za co dokładnie ją lubimy? Szczegóły poniżej!

Kawa specialty — za co lubimy tę kawę

Co to jest kawa specialty?

Samo sformułowanie kawa specialty zostało użyte po raz pierwszy przez Ernę Knutsen z Tea & Coffee Trade Journal, w 1974 roku. Kobieta ta określiła w ten sposób najlepsze ziarna, które wyprodukowane zostały w specjalnych warunkach. Ziarna specialty charakteryzują się brakiem defektów oraz najwyższą możliwą jakością, dlatego śmiało można stwierdzić, że bardzo dobra kawa to oczywiście kawa specialty.

Warto również podkreślić, że kawa specialty to określenie jej jakości, którego dokonują sensorycy oceniający napój, zwani Q-Grade’rami. Swoje oceny przyznają w skali 0-100 punktów, a kawa specialty to ta, która osiągnęła wynik większy niż 80 punktów.

Jaka jest kawa specialty?

Kawa specialty jest tak dobra, ponieważ dużą uwagę przykłada się dbałości o samo ziarno. Już na plantacji wdrożone są specjalne działania, wśród których wyróżnić można:

  • kontrola jakości uprawy przebiegająca w wieloetapowy sposób,
  • ręczne, skrupulatne zbiory pozwalające na odrzucenie owoców niedojrzałych czy z widocznymi wadami,
  • ziarna to tzw. single origin, czyli nie miesza się ziaren różnych krajów, co pozwala na zachowanie ich oryginalności dla danego regionu.

Palarnie również działają według specjalnych zasad, tak by otrzymać idealną kawę specialty. Ziarna zamawiane są zgodnie z kalendarzem zbiorów, co pozwala na pozyskanie najświeższych ziaren kawy z danego regionu oraz wpływa na ich unikalność. Nie są one bowiem dostępne w stałej ofercie, a limitowanych seriach. Kawa specialty charakteryzuje się również jaśniejszym wypałem, dzięki czemu uwolniony zostaje wielowymiarowy smak i aromat napoju. Nie można również nie wspomnieć o tym, że jest to kawa droższa od tych klasycznych, z naszych sklepowych półek, jednak biorąc pod uwagę powyższe aspekty i jej smak, nie powinno to nikogo dziwić.

Za co lubimy kawę specialty?

Miłośnicy kawy specialty komplementują jej wyjątkowy, czysty i słodki smak, którego nie trzeba zagłuszać dodatkowym cukrem. Jak już wcześniej zaznaczaliśmy, kawa ta jest wolna od defektów, co oznacza, że można pić ją nawet do kilku razy dziennie, bez niepożądanych skutków ubocznych. Entuzjaści kawy specialty wskazują również na różnorodność tej kawy, w zależności od regionu, z którego pochodzą ziarna, czyli zupełnie inaczej niż w przypadku kaw szerokodostępnych w sklepach.

Nie sposób też nie wspomnieć, że kawa specialty jest lubiana przez osoby, dla których ważny jest zrównoważony rozwój. Najczęściej ziarna dostarczane są do palarni bezpośrednio z plantacji, z pominięciem łańcucha dostaw, co pozwala na uzyskanie przez farmera wyższego wynagrodzenia. Może on dzięki temu inwestować w swoją uprawę, stale podnosić jej jakość przy jednoczesnym dbaniu o środowisko.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij:

kategoria

Krem z retinolem – jak wybrać go dla siebie

Zanim zdecydujemy się na krem z retinolem, koniecznie musimy poznać najważniejsze kwestie dotyczące tej pielęgnacji i tego niezwykłego składnika.

Kupowanie antydepresantów na receptę online: Porady, jak robić to bezpiecznie

Pierwszym krokiem w bezpiecznym kupowaniu antydepresantów online jest wybór wiarygodnej i licencjonowanej apteki internetowej.

Efektywne zarządzanie zdrowiem pracowników – prywatna opieka medyczna dla firm

Pracownicy w pełni sił i zdrowia to bez wątpienia jeden z najważniejszych aktywów każdej firmy. Jak więc można zadbać o zdrowie swoich pracowników w sposób zarówno kompleksowy, jak i efektywny?

Męczy Cię kaszel? Sprawdź co może być jego przyczyną!

Okres jesienno-zimowy to sezon przeziębień. Wiele osób jednak często narzeka na suchość w gardle i męczący kaszel, pomimo braku infekcji.

Podobne
Podobne

Zmiany na paznokciach

Warto zadbać o zdrową dietę, regularne obcinanie paznokci, unikanie agresywnych substancji chemicznych, oraz stosowanie odpowiednich preparatów pielęgnacyjnych.

Wrastające paznokcie – domowe leczenie czy wizyta u podologa?

W przypadku uporczywych lub poważnych przypadków wrastających paznokci konieczne może być leczenie u dermatologa lub podologa.

Jarmuż właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych

Kawa właściwości, przeciwwskazania

Smak napoju może zależeć od rodzaju ziaren, stopnia palenia, sposobu przygotowywania i jakości wody.