Kapusta włoska z morelami
Suszone morele to słodkie, wyjątkowo soczyste, pełne wartości odżywczych, witamin i minerałów bakalie. Ich zastosowanie jest wszechstronne, można je dodawać do deserów, ciast, można je przegryzać, kiedy mamy ochotę na coś pysznego, można je także dodawać do rozmaitych surówek i sałatek.
Kapusta włoska z morelami SKŁADNIKI
pół główki kapusty włoskiej • 5 dag pestek słonecznika • kilkanaście suszonych moreli • 3 łyżki oleju słonecznikowego • sok z cytryny • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki • cukier • sól • pieprz
Kapusta włoska z morelami PRZYGOTOWANIE
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, usunąć głąb, cienko poszatkować, posypać solą i odstawić. Morele namoczyć, odsączyć i pokroić w paseczki. Pestki słonecznika lekko uprażyć na suchej patelni, nie rumieniąc ich.
Z oleju, soku z cytryny, soli, cukru i pieprzu utrzeć sos. Składniki sałatki wymieszać, polać sosem, posypać natką pietruszki.
Kapusta włoska, dania z włoskiej kapusty, jak przygotować kapustę włoską, przepisy na dania z kapusty włoskiej, smaczne pomysły na potrawy z kapusty włoskiej znajdziesz właśnie tutaj. Przepisy kulinarne bardzolubie.pl to setki smacznych pomysłów na dania regionalne, dania kuchni polskiej, przepisy na surówki sałatki, dania mięsne, dania wegetariańskie. Szukaj przepisy kulinarne, dodawaj swoje sprawdzone pomysły na smaczne dania i potrawy.