Kapusta włoska z morelami

Suszone morele to słodkie, wyjątkowo soczyste, pełne wartości odżywczych, witamin i minerałów bakalie. Ich zastosowanie jest wszechstronne, można je dodawać do deserów, ciast, można je przegryzać, kiedy mamy ochotę na coś pysznego, można je także dodawać do rozmaitych surówek i sałatek.

Kapusta włoska z morelami SKŁADNIKI

pół główki kapusty włoskiej 5 dag pestek słonecznika kilkanaście suszonych moreli 3 łyżki oleju słonecznikowego sok z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki cukier sól pieprz

Kapusta włoska z morelami PRZYGOTOWANIE

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, usunąć głąb, cienko poszatkować, posypać solą i odstawić. Morele namoczyć, odsączyć i pokroić w paseczki. Pestki słonecznika lekko uprażyć na suchej patelni, nie rumieniąc ich.

Z oleju, soku z cytryny, soli, cukru i pieprzu utrzeć sos. Składniki sałatki wymieszać, polać sosem, posypać natką pietruszki.

Kapusta włoska, dania z włoskiej kapusty, jak przygotować kapustę włoską, przepisy na dania z kapusty włoskiej, smaczne pomysły na potrawy z kapusty włoskiej znajdziesz właśnie tutaj. Przepisy kulinarne bardzolubie.pl to setki smacznych pomysłów na dania regionalne, dania kuchni polskiej, przepisy na surówki sałatki, dania mięsne, dania wegetariańskie. Szukaj przepisy kulinarne, dodawaj swoje sprawdzone pomysły na smaczne dania i potrawy.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przepisy

Cytrynowe pałki

Cytrynowe pałki z kurczaka można podawać z ryżem doprawionym skórką z cytryny.

Kolorowe pomidory

Mieszanka żółtych i czerwonych pomidorów w sałatce to bardzo często spotykany składnik.

Żeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą, na smacznym bulionie grzybowym na jesienno-zimowy obiad

Rolada ze schabu nadziewana śliwkami

Rolada ze schabu zrobiona własnoręcznie to pomysł na pyszne danie obiadowe

Kwaśnica

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów

Knedle po chłopsku

Dla chcącego nic trudnego. Warto się nauczyć zlepiać brzegi ciasta i toczyć te smakowite kulki.

Krokiety ziemniaczano-grzybowe

Smakują jako dodatek do pieczonych mięs, z sezonową surówką lub ulubionym sosem.

Paprykowy colesław

Paprykowy colesław to klasyczny dodatek do smażonego i pieczonego drobiu.

Rolada ze schabu

Z dodatkiem żurawiny i płatków migdałów, pachnące białym winem i przyprawami.

Zobacz aktualne promocje
Promocje, gazetki promocyjne