Jak przechowywać zieloną sałatę

Jak przechowywać zieloną sałatę

Zielona sałata kupiona w sklepie lub zerwana w ogródku pozostanie świeża nawet przez 3-4 dni, jeśli przed włożeniem do lodówki lekko zwilżymy jej liście, główkę zawiniemy w papier i schowamy do cienkiej, plastikowej torby.

Inny sposób to zawinięcie sałaty w płócienną ściereczkę, spryskanie zimną wodą i położenie w dolnej szufladzie lodówki. W obu przypadkach nie obrywamy listków, żeby je zachować na jutro, główkę sałaty należy przechowywać w całości.

Kiedy zacznie więdnąć, sałatę zanurzamy na minutę w lekko osolonej wodzie, płuczemy zimną wodą. Zielona sałata źle znosi niską temperaturę, więc w lodówce przechowujemy ją na dolnej półce lub w specjalnym pojemniku przeznaczonym na owoce i warzywa, w miejscu niezbyt zimnym.

A wy jakie macie swoje sprawdzone sposoby na dłuższe zachowanie świeżości sałaty?

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij:

PODOBNE

Podobne
Podobne

Stres zajadaj orzechami włoskimi

Orzechy włoskie to nieocenione źródło dobrych tłuszczów oraz zdrowe, naturalne paliwo dla naszego mózgu.

Wiesiołek, kurdybanek i inne

Zioła lecznicze w Polsce znane są od najdawniejszych czasów, w średniowieczu zielarstwo stało się odrębną gałęzią wiedzy medycznej.

Ukąszenia i użądlenia owadów

Komary i muszki, które dokuczają nam na łonie natury, żywią się ludzką krwią, więc potrafią dotkliwie nas pogryźć.

Czarna porzeczka

Pod względem zawartości witaminy C ustępuje tylko owocom dzikiej róży i rokitnika.