Jak przechowywać zieloną sałatę
Zielona sałata kupiona w sklepie lub zerwana w ogródku pozostanie świeża nawet przez 3-4 dni, jeśli przed włożeniem do lodówki lekko zwilżymy jej liście, główkę zawiniemy w papier i schowamy do cienkiej, plastikowej torby.
Inny sposób to zawinięcie sałaty w płócienną ściereczkę, spryskanie zimną wodą i położenie w dolnej szufladzie lodówki. W obu przypadkach nie obrywamy listków, żeby je zachować na jutro, główkę sałaty należy przechowywać w całości.
Kiedy zacznie więdnąć, sałatę zanurzamy na minutę w lekko osolonej wodzie, płuczemy zimną wodą. Zielona sałata źle znosi niską temperaturę, więc w lodówce przechowujemy ją na dolnej półce lub w specjalnym pojemniku przeznaczonym na owoce i warzywa, w miejscu niezbyt zimnym.
A wy jakie macie swoje sprawdzone sposoby na dłuższe zachowanie świeżości sałaty?