Jak przechowywać zieloną sałatę

Zielona sałata kupiona w sklepie lub zerwana w ogródku pozostanie świeża nawet przez 3-4 dni, jeśli przed włożeniem do lodówki lekko zwilżymy jej liście, główkę zawiniemy w papier i schowamy do cienkiej, plastikowej torby.

Inny sposób to zawinięcie sałaty w płócienną ściereczkę, spryskanie zimną wodą i położenie w dolnej szufladzie lodówki. W obu przypadkach nie obrywamy listków, żeby je zachować na jutro, główkę sałaty należy przechowywać w całości.

Kiedy zacznie więdnąć, sałatę zanurzamy na minutę w lekko osolonej wodzie, płuczemy zimną wodą. Zielona sałata źle znosi niską temperaturę, więc w lodówce przechowujemy ją na dolnej półce lub w specjalnym pojemniku przeznaczonym na owoce i warzywa, w miejscu niezbyt zimnym.

A wy jakie macie swoje sprawdzone sposoby na dłuższe zachowanie świeżości sałaty?

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

PORADNIK

Co zrobić kiedy piekarnik szwankuje

Co zrobić, kiedy nie możesz sobie poradzić z piekarnikiem, który raz przypala dół potrawy, innym razem piecze za słabo

Co jest przydatne w podróży

Przed wakacyjnym szaleństwem warto zrobić spis niezbędnych rzeczy, które przydadzą się w podróży.

Jaki jest sekret udanej bezy

W przygotowaniu jest kapryśna i nieprzewidywalna, ale jeżeli się uda, zachwyci swoim smakiem.

Jak przedłużyć żywotność bukietu bzu

Jedni uwielbiają zapach bzu, innych od razu boli głowa od zbyt intensywnego aromatu.

Aby gruszki nie ciemniały

Ciemniejące po przekrojeniu owoce, tracące swoją naturalną barwę, nie są zbyt apetyczne w wyglądzie.

Naturalny odświeżacz powietrza

Możesz przygotować swój własny, naturalny odświeżacz zapachowy.

Soczysta cytryna

Co zrobić, aby wycisnąć więcej soku z cytryny?

Zobacz aktualne promocje
Promocje, gazetki promocyjne