Jak przechowywać zieloną sałatę

Date:

Zielona sałata kupiona w sklepie lub zerwana w ogródku pozostanie świeża nawet przez 3-4 dni, jeśli przed włożeniem do lodówki lekko zwilżymy jej liście, główkę zawiniemy w papier i schowamy do cienkiej, plastikowej torby. Inny sposób to zawinięcie sałaty w płócienną ściereczkę, spryskanie zimną wodą i położenie w dolnej szufladzie lodówki. W obu przypadkach nie obrywamy listków, żeby je zachować na jutro, główkę sałaty należy przechowywać w całości.


Kiedy zacznie więdnąć, sałatę zanurzamy na minutę w lekko osolonej wodzie, płuczemy zimną wodą. Zielona sałata źle znosi niską temperaturę, więc w lodówce przechowujemy ją na dolnej półce lub w specjalnym pojemniku przeznaczonym na owoce i warzywa, w miejscu niezbyt zimnym.

A wy jakie macie swoje sprawdzone sposoby na dłuższe zachowanie świeżości sałaty?

Poprzedni artykułSoczysta cytryna
Następny artykułNaturalny odświeżacz powietrza

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Share post:

Subscribe

Popular

Więcej poradników
Więcej poradników

Co zrobić, kiedy piekarnik szwankuje

Co zrobić, kiedy nie możesz sobie poradzić z piekarnikiem, który raz przypala dół potrawy, innym razem piecze za słabo

Co jest przydatne w podróży

Przed wakacyjnym szaleństwem warto zrobić spis niezbędnych rzeczy, które...

Jaki jest sekret udanej bezy

Beza to słodki przysmak, który niejednemu spędza sen z...

Jak przedłużyć żywotność bukietu bzu

Jedni uwielbiają zapach bzu, innych od razu boli głowa od zbyt intensywnego aromatu. Jeśli należysz do tych pierwszych, możesz na dłużej zatrzymać świeżość delikatnych kwiatów bzu.