Strona głównaArtykułyJak otyłość wpływa na organizm?
electro

Otyłość to stan, który w bardzo negatywny sposób wpływa na zdrowie. Najczęstszą przyczyną otyłości jest nadmiar kalorii w diecie, niska aktywność fizyczna i nieodpowiedni rozkład składników odżywczych w dostarczanych sobie posiłkach.

Otyłość – choroba XXI wieku

Otyłość nazywana jest chorobą cywilizacyjną i stanowi jedno z największych wyzwań zdrowotnych XXI wieku. Specjaliści alarmują, że aktualnie mamy do czynienia z pandemią tej choroby – w ciągu ostatnich 20 lat liczba osób otyłych potroiła się, jak wynika z danych prezentowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Co więcej – niektóre wskaźniki pokazują, że nawet 30 procent dorosłej populacji światowej ma znaczną nadwagę, z czego 13 procent jest otyła. Problem nie omija też dzieci – w roku 2014 otyłych było 41 milionów maluchów do 5. roku życia.

Głównymi czynnikami tego typu zjawiska jest drastyczna zmiana trybu życia – rozwój technologii i zwiększenie zapotrzebowania na „siedzące” zawody sprawiły, że większość z nas nie ma odpowiedniej dawki ruchu. Dodatkowo dostęp do wysokokalorycznej żywności, wszechobecność łatwo uzależniających fastfoodów i słodyczy zwiększa ryzyko nieprawidłowo zbilansowanej diety.

Czym jest otyłość?

Aby zrozumieć, dlaczego otyłość jest groźna, musimy najpierw wyjaśnić, czym w ogóle jest ta choroba. Otyłością nazywamy wzrost masy ciała poprzez zwiększenie ilości tkanki tłuszczowej – u kobiet stwierdza się otyłość, gdy 30% masy ich ciała stanowi tkanka tłuszczowa, a u mężczyzn – 25%.

Tkanka tłuszczowa nie jest bierna i w wymierny sposób przekłada się na funkcjonowanie całego organizmu jako gruczoł dokrewny. Adipocyty (komórki tłuszczowe) mają mnóstwo receptorów, przez które biorą udział w autoregulacji hormonalnej organizmu. W odpowiedzi na bodźce, komórki tłuszczowe mają zdolność do syntetyzowania i uwalniania aktywnych związków, które na wiele sposobów zaburzają homeostazę organizmu, jeśli jest ich zbyt dużo.

Otyłość a inne choroby

Nadmiar tkanki tłuszczowej kojarzy się wielu osobom głównie z problemami natury estetycznej. Tymczasem to poważne schorzenie, które może skutkować nie tylko pogorszeniem jakości życia, ale również doprowadzić do przedwczesnego zgonu – na skutek chorób współistniejących. Otyłość sprzyja rozwojowi cukrzycy typu II i różnorodnych chorób układu krążenia, w tym miażdżycy i zawału mięśnia sercowego oraz choroby niedokrwiennej serca. Co więcej, zwiększa ryzyko wystąpienia udary mózgu, zaburzeń oddychania prowadzących do niedotlenienia, rozwoju dysfunkcji układu mięśniowo-kostnego i zaburzeń hormonalnych odbijających się również na psychice chorego. Wieloletnie badania potwierdzają, że przyczyną śmierci 80% osób z otyłością jest choroba niedokrwienna serca.

Skrajna otyłość zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci nawet kilkunastokrotnie. Sprzyja temu wysokie ciśnienie tętnicze, niewydolne serce i układ oddechowy.

Przyczyny otyłości – czy jesteś w grupie ryzyka?

Jak już wspomniano, najczęściej otyłość jest efektem braku odpowiedniej dawki ruchu, a także związana jest ze spożywaniem wysokoprzetworzonej i kalorycznej żywności o niskiej zawartości składników odżywczych. Co ważne, można być niedożywionym, jednocześnie będąc otyłym! Wynika to z faktu, że jadłospis osób otyłych najczęściej składa się z nadmiernej ilości węglowodanów i cukrów prostych przy jednoczesnej nikłej podaży witamin i minerałów zawartych np. w warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych.

Istotne są także czynniki genetyczne oraz stan gospodarki hormonalnej – dowiedziono, że niektóre geny sprzyjają gromadzeniu tkanki tłuszczowej, a inne wręcz temu zapobiegają.

Walka z otyłością – od czego zacząć?

Walka z otyłością wymaga kompleksowych działań: wprowadzenia odpowiedniej dawki ruchu, gruntownej zmiany przyzwyczajeń żywieniowych i wsparcia psychologicznego. Niekiedy zalecane jest również włączenie preparatów ułatwiających chudnięcie o sprawdzonej recepturze, takich jak Orlistat. Warto pamiętać, że jak każda choroba, także i otyłość powinna być leczona pod okiem specjalisty, a najlepiej zespołu ekspertów. Największą skuteczność osiąga się przy wsparciu dietetyka klinicznego, internisty i psychologa, którzy czuwają nad zrównoważonym osiąganiem kolejnych „kamieni milowych” w trakcie odchudzania i pomagają wypracować nowe, zdrowe nawyki żywieniowe. Otyłość jest chorobą mocno bazującą na przyzwyczajeniach i nieodpowiednim stosunku do żywności – np. „zajadania” stresu, dlatego nie należy bagatelizować tego aspektu zdrowia pacjenta.

więcej na https://www.apo-discounter.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij:

kategoria

Empanadas tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej

Farsz do empanadas można przygotować na wiele różnych sposobów. Można go ugotować, usmażyć lub upiec.

Koty i rośliny doniczkowe

Opieka nad kotem to także zapewnienie mu bezpieczeństwa na przykład wtedy, gdy hodujemy w domu rośliny doniczkowe.

Szklane czy porcelanowe – jakie filiżanki do kawy są lepsze?

Odpowiednio dobrane naczynie pozwala wyeksponować smak i zapach napoju, a przy tym utrzymać jego optymalną temperaturę.

Bazylia – właściwości, zastosowanie, uprawa w doniczce

Bazylia jest wszechstronną rośliną, a jej aromatyczne liście znajdują zastosowanie w wielu potrawach. W jaki sposób możesz użyć bazylii w kuchni?

Podobne
Podobne

Kawa właściwości, przeciwwskazania

Smak napoju może zależeć od rodzaju ziaren, stopnia palenia, sposobu przygotowywania i jakości wody.

Rukola właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Wspomaga układ odpornościowy, chroni przed uszkodzeniami komórek, poprawia trawienie, wspomaga zdrowie serca, reguluje poziom cukru we krwi.

Smoothie czyli samo zdrowie

Smoothies mogą być spożywane jako zdrowe śniadanie, przekąska lub posiłek po treningu. Jest również dobrym sposobem na nawodnienie organizmu.

Dzika róża – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Owoce dzikiej róży mają właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, wzmacniające odporność. Są wykorzystywane do produkcji syropów, soków, napojów.