Strona głównaArtykułyFormy i blachy do pieczenia – na co zwrócić uwagę
electro

Formy do pieczenia to absolutny niezbędnik w każdej kuchni. Dzięki nim można przygotowywać nie tylko słodkie desery, ale również różnorodne dania wytrawne. Na co należy zwrócić uwagę, wybierając formy i blachy przeznaczone do pieczenia?

Rodzaje form do pieczenia

Zastanawiając się nad tym, na co zwrócić uwagę, decydując się na zakup formy do pieczenia, w pierwszej kolejności należy sprawdzić, jakie w ogóle rodzaje tych akcesoriów dostępne są w sklepach. Do najpopularniejszych należą m.in. formy aluminiowe, szklane, silikonowe, ceramiczne, z nieprzywierającą powłoką oraz blaszane. Każda z nich ma inne parametry i może służyć do przygotowania odmiennych dań.

Formy aluminiowe, szklane, blaszane

Z aluminium najczęściej produkuje się tzw. keksówki oraz formy przeznaczone do wypieku babek. Odznaczają się tym, że są dosyć lekkie i bardzo szybko się nagrzewają, dzięki czemu ciasta pieką się równomiernie. Decydując się na zakup takiej formy, warto zwrócić uwagę na to, aby materiał był jak najgrubszy, dzięki czemu nie będzie się odkształcał.

Formy szklane produkowane są ze szkła żaroodpornego. Najlepiej, gdy jest to szkło borokrzemowe, ponieważ jest bardzo wytrzymałe i nie pęka pod wpływem wlania do niego zimnej cieczy. Takie formy dosyć wolno się nagrzewają, dlatego też najlepiej sprawdzają się do pieczenia mięs.

Formy blaszane cieszyły się ogromną popularnością kilka-kilkanaście lat temu, jednak obecnie stopniowo się od nich odchodzi. Dlaczego? Pomimo tego, że większość takich blach jest ocynkowana, to jednak z czasem zaczynają rdzewieć a potrawy, które są w nich przechowywane, mogą mieć posmak lub zapach metalu.

Formy z nieprzywierającą powłoką, silikonowe, ceramiczne

Nowoczesne formy do pieczenia od DUKA to przede wszystkim formy silikonowe oraz ceramiczne, ale też te z nieprzywierającą powłoką.

Formy produkowane z masywnego silikonu odznaczają się dużą trwałością i nie trzeba ich natłuszczać, dzięki czemu pieczone w nich słodkości można wyjąć bez najmniejszego problemu. Ich atutem jest również elastyczność, która ułatwia przechowywanie. Pomagają też zaoszczędzić nieco energii, ponieważ ciasto piecze się w nich stosunkowo szybko.

Formy ceramiczne służą głównie do wypieku świątecznych babek oraz tart, jednak z powodzeniem mogą służyć również jako salaterki. Z uwagi na to, że przewodzą ciepło tak samo, jak szklane formy, to przygotowywane w nich potrawy należy piec nieco dłużej niż np. w formach silikonowych.

Z kolei formy z nieprzywierającą powłoką najczęściej produkuje się z blachy, jednak ich środek wyłożony jest teflonem lub innym materiałem wykazującym podobne właściwości nieprzywierające. Są łatwe w utrzymaniu czystości, jednak należy pamiętać o tym, aby niczego w nich nie kroić i nie mieszać ich zawartości metalowymi przedmiotami, ponieważ może wówczas dojść do uszkodzenia ich powłoki, przez co będą nadawać się wyłącznie do wyrzucenia.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Skoro temat rodzajów form został już omówiony, to warto zastanowić się nad pozostałymi parametrami, na które należy zwrócić uwagę podczas zakupu wspomnianych produktów. Mowa tutaj przede wszystkim o formacie, rozmiarze oraz głębokości. W przypadku pieczenia ciast najlepiej sprawdzają się formy prostokątne lub owalne, natomiast do przygotowywania potraw typowo wytrawnych najlepiej zdecydować na zakup form z zaokrąglonymi brzegami, czyli popularnych naczyń żaroodpornych.

Jeśli chodzi o rozmiar formy, to jest on uzależniony głównie od tego dla ilu osób pieczone będą potrawy, dlatego jest to kwestia indywidualna. Obecnie w sklepach można bez problemu zakupić zarówno małe, jak i nieco większe formy, więc jest w czym wybierać.

Kolejnym ważnym parametrem jest głębokość formy, która powinna być wybierana zgodnie z tym, co ma znaleźć się w jej wnętrzu. Płytkie formy sprawdzają się najlepiej do pieczenia ciasteczek oraz tart, natomiast te głębsze są idealne podczas przygotowywania wysokich ciast, pasztetów, mięs oraz zapiekanek.

Dosyć istotną kwestią podczas zakupu formy do pieczenia jest również wybór odpowiedniej marki. Kupując blachy i formy od znanych producentów, mamy pewność tego, że produkty te zostały wykonane z wysokiej jakości materiałów, dzięki czemu przez długi czas będą dobrze służyły swoim użytkownikom.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij:

kategoria

Krem z retinolem – jak wybrać go dla siebie

Zanim zdecydujemy się na krem z retinolem, koniecznie musimy poznać najważniejsze kwestie dotyczące tej pielęgnacji i tego niezwykłego składnika.

Kupowanie antydepresantów na receptę online: Porady, jak robić to bezpiecznie

Pierwszym krokiem w bezpiecznym kupowaniu antydepresantów online jest wybór wiarygodnej i licencjonowanej apteki internetowej.

Efektywne zarządzanie zdrowiem pracowników – prywatna opieka medyczna dla firm

Pracownicy w pełni sił i zdrowia to bez wątpienia jeden z najważniejszych aktywów każdej firmy. Jak więc można zadbać o zdrowie swoich pracowników w sposób zarówno kompleksowy, jak i efektywny?

Męczy Cię kaszel? Sprawdź co może być jego przyczyną!

Okres jesienno-zimowy to sezon przeziębień. Wiele osób jednak często narzeka na suchość w gardle i męczący kaszel, pomimo braku infekcji.

Podobne
Podobne

Zmiany na paznokciach

Warto zadbać o zdrową dietę, regularne obcinanie paznokci, unikanie agresywnych substancji chemicznych, oraz stosowanie odpowiednich preparatów pielęgnacyjnych.

Wrastające paznokcie – domowe leczenie czy wizyta u podologa?

W przypadku uporczywych lub poważnych przypadków wrastających paznokci konieczne może być leczenie u dermatologa lub podologa.

Jarmuż właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych

Kawa właściwości, przeciwwskazania

Smak napoju może zależeć od rodzaju ziaren, stopnia palenia, sposobu przygotowywania i jakości wody.