Drożdże piwowarskie – co to jest i jak je stosować?

Przydatne artykuły

Drożdże kojarzone są przede wszystkim z wypiekami, ciastami i bułeczkami. Jednak to również ważny składnik podczas produkcji alkoholu. Drożdże piwne i winne odpowiadają za proces fermentacji, bez nich nie byłoby smacznych trunków. Zwłaszcza podczas coraz bardziej popularnego domowego produkowania alkoholu, drożdże piwne są coraz bardziej wychwytywane i znane.

Domowe piwo, które zrobiliśmy samodzielnie, nie tylko cieszy smakiem, ale również satysfakcją. Czym są droższe piwowarskie i dlaczego warto je stosować? Przeczytaj o tym w naszym artykule!

Drożdże piwowarskie – co to jest?

Drożdże piwowarskie to nic innego jak rodzaj drożdży stosowany do produkcji piwa. W produkcji piwa możemy spotkać dwa rodzaje drożdży piwowarskich – drożdże górnej fermentacji i drożdże dolnej fermentacji. Podział ten związany jest z temperaturą, w jakiej zachodzi fermentacja, w drożdżach górnej fermentacji potrzeba wysokiej temperatury, natomiast w drożdżach dolnej fermentacji potrzeba niskiej temperatury. Drożdże fermentacji górnej potrzebują więc ok. 15 do 25 stopni Celsjusza, fermentują one, gromadząc się na powierzchni trunku. Drożdże dolnej fermentacji potrzebują temperatury 5 do 13 stopni Celsjusza i osiadają one na dnie piwa. Ponieważ drożdże górnej fermentacji są w stanie fermentować cukry, tych dwóch gatunków używa się do uzyskania innego smakowo piwa. Możemy spotkać także podział na szczepy szlachetne drożdży, a także szczepy nieszlachetne, które są wykorzystywane w produkcji piwa. Szczepy nieszlachetne to tak zwane dzikie drożdże.

Drożdże piwne – jak je stosować?

Drożdże piwne są kluczowym elementem produkcji piwa i domowych trunków. Dlatego trzeba z należytą starannością zadbać o odpowiedni proces fermentacji. Drożdże piwowarskie dodawane są do beczki, w której zachodzić będzie proces fermentacji. Drożdże te zawierają enzym (zymazę), który jest odpowiedzialny za rozkład zawartej w piwie glukozie, fruktozie, sacharozie i maltozie, które zmieniają się w alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Ilość drożdży należy przygotować zgodnie z przepisem, tak aby fermentacja mogła przebiec prawidłowo. Jednak warto pamiętać, że z płynnych drożdży należy zrobić starte. Suche drożdże natomiast trzeba poddać procesowi rehydratacji.

Co może zaszkodzić fermentacji drożdży?

Drożdże piwowarskie potrzebują odpowiednich warunków, aby proces fermentacji przebiegł poprawnie. Trzeba dbać i kontrolować cały przebieg powstawania piwa, tak aby było smaczne i aromatyczne. Podstawowym czynnikiem, który możne niekorzystnie wpłynąć na produkcję domowego trunku jest zbyt wysoko ilość alkoholu. Drożdże piwowarskie świetnie pracują przy stężeniu alkoholu do 7%. Powyżej tej wartości następuje zatrzymanie przyrostu komórek drożdży, zmniejszenie żywotności komórek oraz w efekcie tego zatrzymanie procesu fermentacji. Zbyt niska temperatura fermentacji także może spowodować zahamowanie tego procesu. Drożdże piwowarskie są wrażliwe na drastyczne zmiany temperatury. Trzeba więc o tym pamiętać i nie dopuszczać do gwałtownego obniżenie temperatury.

Brak dostępu do odpowiedniej ilości tlenu także zakłóca przebieg fermentacji. Brak tlenu powoduje, że drożdże tracą nienasycone kwasy tłuszczowe, spowalnia proces rozwoju komórek drożdży, na skutek czego czas fermentacji się znacznie wydłuża. Tlen przede wszystkim jest potrzebny w pierwszym stadium fermentacji i nie wpływu na smak piwa. Ciekawym aspektem, który wpływa negatywnie na jakość alkoholu podczas procesu fermentacji, jest za mała zawartość cynku. Jeśli nie będzie wystarczająco dużo cynku, to będzie to skutkować zatrzymaniem przebiegu prawidłowej fermentacji. Ubytki cynku możemy uzupełnić poprzez dodanie chlorku cynku do całego roztworu.

Gdzie kupić drożdże piwne?

Drożdże piwowarskie przede wszystkim dostaniemy w specjalistycznych sklepach z akcesoriami i produktami do domowej produkcji alkoholu. Takim sklepem jest alembik.eu, który charakteryzuje się wysoką jakością produktów o konkurencyjnych cenach. Najlepiej wybrać właśnie taki sklep, który specjalizuje się w tego typu produktach, ponieważ możemy być pewni, że zakupione tam drożdże są z dobrego źródła, a alkohol z nich powstały będzie smaczny i aromatyczny. Drożdże piwowarskie często są komponowane w zestawach do domowej produkcji piwa. Może być to też idealny pomysł na prezent dla amatorów domowej produkcji alkoholu, lub osób, które chciałby zacząć takie hobby.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Zobacz wpisy

- Advertisement -

Podobne wpisy