Strona głównaZDROWIECzerwona porzeczka
electro

Czerwona porzeczka

Czerwona porzeczka jest krzewem z rodziny skalnicowatych. Posiada wiele właściwości leczniczych, jest moczopędna, oczyszczająca, odświeżająca, przeczyszczająca, hamująca krwawienia, wzmacniająca, pobudza także łaknienie.

Czerwona porzeczka
Czerwona porzeczka

Czerwona porzeczka zawiera między innymi garbniki powodujące, że wino z niej ładnie klaruje się i dobrze przechowuje, utrzymując w całości witaminę C i witaminę P oraz kwasy organiczne. Jej owoce jadane są na surowo, w przetworach takich jak konfitury, dżemy, soki, wina. Świeże i suszone liście porzeczki zawierają fitocydy. Są one doskonałą przyprawą dodawaną do solonej i kwaśnej kapusty, ogórków, pomidorów, jabłek w zalewie i konserwowanych owoców.

Owoce czerwonej porzeczki zawierają też sporo miedzi, która również ma znaczenie w procesach krwiotwórczych. Niedobór miedzi wywołuje niedokrwistość u dzieci i kobiet w ciąży. Magnez i witaminy A i C zawarte w porzeczkach są odtrutką na zatrucia metalami ciężkimi obecnymi w atmosferze z powodu zatrucia powietrza spalinami samochodowymi. Do celów leczniczych służą również liście. Odwar z liści i pączków czerwonej porzeczki jest lekiem na gościec, puchlinę wodną, skazę limfatyczną i krwotoki oraz jest środkiem napotnym.

Z biopierwiastków zawartych w czerwonych porzeczkach należy zwrócić uwagę na żelazo, które jest dwuwartościowe, a więc łatwo przyswajalne. Żelazo wchodzi w skład hemoglobiny i enzymów oddechowych komórek i jest zalecane przy niedokrwistości.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij:

kategoria

Portulaka pospolita – właściwości i zastosowanie

Portulaka pospolita - właściwości i zastosowanie Portulaka pospolita (Portulaca oleracea)...

Bibimbap mieszany ryż

Bibimbap to tradycyjne danie koreańskie, które jest znane ze swojego kolorowego i różnorodnego składu.

Kimchi smaczne danie, pełne witamin

Tradycyjne koreańskie danie, które jest rodzajem kiszonej kapusty i innych warzyw, często z dodatkiem pikantnych przypraw.

Empanadas tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej

Farsz do empanadas można przygotować na wiele różnych sposobów. Można go ugotować, usmażyć lub upiec.

Podobne
Podobne

Zmiany na paznokciach

Warto zadbać o zdrową dietę, regularne obcinanie paznokci, unikanie agresywnych substancji chemicznych, oraz stosowanie odpowiednich preparatów pielęgnacyjnych.

Wrastające paznokcie – domowe leczenie czy wizyta u podologa?

W przypadku uporczywych lub poważnych przypadków wrastających paznokci konieczne może być leczenie u dermatologa lub podologa.

Jarmuż właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych

Kawa właściwości, przeciwwskazania

Smak napoju może zależeć od rodzaju ziaren, stopnia palenia, sposobu przygotowywania i jakości wody.