Czarna porzeczka
Czarna porzeczka to bogate źródło witaminy C, pod względem zawartości tej witaminy ustępuje tylko owocom dzikiej róży i rokitnika. Przyswajanie witaminy C ułatwia występująca w czarnej porzeczce witamina P.

Czarna porzeczka zawiera również witaminę K oraz liczne biopierwiastki. Czarna porzeczka występuje w stanie dzikim, jednak surowiec leczniczy uzyskuje się z krzewów uprawnych. Charakterystyczny zapach jagodom i liściom czarnej porzeczki nadają substancje składowe, głównie olejki eteryczne.
Czarna porzeczka ma działanie moczopędne i napotne, posiada właściwości przeciwgnilne, przeciwartretyczne, przeciwbiegunkowe, przeciwszkorbutowe, wzmacnia żołądek.
Witamina C zawarta w czarnej porzeczce rozkłada się bardzo wolno, do 15% w ciągu roku, a to wszystko dzięki inhibitorowi utleniania kwasu askorbinowego.
Napar z liści czarnej porzeczki działa odtruwająco, wzmacniające i uspokajająco. Garść liści wrzucić na jedną szklankę wrzątku i zaparzać pod przykryciem przez około 15 minut. Pić rano i wieczorem po pół szklanki.