Czarna porzeczka

Czarna porzeczka

Czarna porzeczka to bogate źródło witaminy C, pod względem zawartości tej witaminy ustępuje tylko owocom dzikiej róży i rokitnika. Przyswajanie witaminy C ułatwia występująca w czarnej porzeczce witamina P.

Czarna porzeczka
Czarna porzeczka

Czarna porzeczka zawiera również witaminę K oraz liczne biopierwiastki. Czarna porzeczka występuje w stanie dzikim, jednak surowiec leczniczy uzyskuje się z krzewów uprawnych. Charakterystyczny zapach jagodom i liściom czarnej porzeczki nadają substancje składowe, głównie olejki eteryczne.

Czarna porzeczka ma działanie moczopędne i napotne, posiada właściwości przeciwgnilne, przeciwartretyczne, przeciwbiegunkowe, przeciwszkorbutowe, wzmacnia żołądek.

Witamina C zawarta w czarnej porzeczce rozkłada się bardzo wolno, do 15% w ciągu roku, a to wszystko dzięki inhibitorowi utleniania kwasu askorbinowego.

Napar z liści czarnej porzeczki działa odtruwająco, wzmacniające i uspokajająco. Garść liści wrzucić na jedną szklankę wrzątku i zaparzać pod przykryciem przez około 15 minut. Pić rano i wieczorem po pół szklanki.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij:

PODOBNE

Podobne
Podobne

Stres zajadaj orzechami włoskimi

Orzechy włoskie to nieocenione źródło dobrych tłuszczów oraz zdrowe, naturalne paliwo dla naszego mózgu.

Wiesiołek, kurdybanek i inne

Zioła lecznicze w Polsce znane są od najdawniejszych czasów, w średniowieczu zielarstwo stało się odrębną gałęzią wiedzy medycznej.

Ukąszenia i użądlenia owadów

Komary i muszki, które dokuczają nam na łonie natury, żywią się ludzką krwią, więc potrafią dotkliwie nas pogryźć.

Mięta pieprzowa

Surowcem leczniczym mięty są liście, które zawierają mentol w olejku eterycznym, witaminę C, karoten.