Cebulaki z ryżem i pokrzywą

Przygotuj drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem, dodaj do mąki kilku innych składników, zagnieć ciasto, przygotuj pyszny farsz i cebulaki prawie gotowe.

Cebulaki z ryżem i pokrzywą SKŁADNIKI

400 g mąki
50 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
pół łyżeczki soli
odrobina cukru
1 żółtko
4 łyżki oleju

FARSZ
1 duża cebula
3 łyżki masła
100 g długoziarnistego ryżu
1 szklanka młodych liści pokrzywy
gałka muszkatołowa
majeranek
sól, pieprz

Cebulaki z ryżem i pokrzywą PRZYGOTOWANIE

Drożdże rozkruszyć, utrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać żółtko, sól, olej i rozczyn. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na godzinę.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przepisy

Cytrynowe pałki

Cytrynowe pałki z kurczaka można podawać z ryżem doprawionym skórką z cytryny.

Kolorowe pomidory

Mieszanka żółtych i czerwonych pomidorów w sałatce to bardzo często spotykany składnik.

Żeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą, na smacznym bulionie grzybowym na jesienno-zimowy obiad

Rolada ze schabu nadziewana śliwkami

Rolada ze schabu zrobiona własnoręcznie to pomysł na pyszne danie obiadowe

Kwaśnica

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów

Knedle po chłopsku

Dla chcącego nic trudnego. Warto się nauczyć zlepiać brzegi ciasta i toczyć te smakowite kulki.

Krokiety ziemniaczano-grzybowe

Smakują jako dodatek do pieczonych mięs, z sezonową surówką lub ulubionym sosem.

Pieczeń z warzywami

Pieczeń z warzywami można również podawać na zimno do pieczywa, na kolację.

Paprykowy colesław

Paprykowy colesław to klasyczny dodatek do smażonego i pieczonego drobiu.

Zobacz aktualne promocje
Promocje, gazetki promocyjne