Cebulaki z ryżem i pokrzywą

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka plus
  • pół łyżeczki soli
  • odrobina cukru
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki oleju

FARSZ

  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • 100 g długoziarnistego ryżu
  • 1 szklanka młodych liści pokrzywy
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  • Drożdże rozkruszyć, utrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać żółtko, sól, olej i rozczyn. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na godzinę.
Poprzedni artykułTarta ze śliwkami
Następny artykułPlacek rabarbarowy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Share post:

Subscribe

Popularne przepisy

Inne przepisy kulinarne
inne przepisy

Konfitury z zielonych pomidorów

Do przygotowania tej konfitury można wykorzystać niedojrzałe pomidory. Zaskakująca w smaku, jest świetnym dodatkiem do kanapek, naleśników i mięs.

Sałatka pomidorowa

Bardzo prosta w przygotowaniu sałatka z czerwonych pomidorów w połączeniu z czarnymi oliwkami. Czosnek, bazylia i majeranek to idealne dodatki do tego dania.

Sałatka z gruszkami i bekonem

Smak tego dość nietypowego połączenia gruszek i cykorii z bekonem z pewnością urozmaici kilka liści czerwonej sałaty.

Sałatka nicejska

Kolorowa, lekka i zdrowa, będzie ozdobą każdego posiłku. Z sałatą, pomidorami, czerwoną cebulą, tuńczykiem, filetami anchois, dwoma rodzajami oliwek.