Cebulaki z ryżem i pokrzywą
Przygotuj drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem, dodaj do mąki kilku innych składników, zagnieć ciasto, przygotuj pyszny farsz i cebulaki prawie gotowe.
Cebulaki z ryżem i pokrzywą SKŁADNIKI
400 g mąki
50 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
pół łyżeczki soli
odrobina cukru
1 żółtko
4 łyżki oleju
FARSZ
1 duża cebula
3 łyżki masła
100 g długoziarnistego ryżu
1 szklanka młodych liści pokrzywy
gałka muszkatołowa
majeranek
sól, pieprz
Cebulaki z ryżem i pokrzywą PRZYGOTOWANIE
Drożdże rozkruszyć, utrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać żółtko, sól, olej i rozczyn. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na godzinę.