Buraki z jabłkami
Młode buraki są pyszną i zdrową sezonową przekąską, dlatego warto wykorzystać je w naszej diecie, korzystając z różnych form ich podania. Buraki z jabłkami to szybka i łatwa w przygotowaniu przystawka do obiadu, do kolacji, do samodzielnego spożycia.
Buraki z jabłkami SKŁADNIKI
- 50 dag młodych drobnych buraków
- 2-3 winne jabłka
- 1 łyżka świeżo startego chrzanu
- 2 łyżki żurawin
- olej
- sok z cytryny
- kminek
- cukier
- sól
Buraki z jabłkami PRZYGOTOWANIE
- Buraki ugotować do miękkości, obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, posolić, skropić sokiem z cytryny.
- Jabłka rozgotować, przetrzeć, dodać rozgniecione żurawiny i olej, chwilę poddusić, doprawić kminkiem i cukrem. Po ostudzeniu wymieszać z chrzanem.
- Tym gęstym sosem polać ułożone na płaskim półmisku buraczki.
Przepisy na dania z buraków, jak przygotować buraki z jabłkami, młode buraki, buraki do domu, te i inne przepisy kulinarne znajdziesz wśród setek przepisów kulinarnych. Gotuj z bardzolubie.pl, dodawaj swoje sprawdzone przepisy kulinarne na surówki, sałatki i inne dania z buraków.