Apple pie
Apple pie, amerykańska szarlotka, najsmaczniejsza będzie z szarą renetą lub Red Delicious. Dodatek migdałów sprawia, że ciasto będzie szczególnie chrupiące.

Apple pie SKŁADNIKI
CIASTO: 2 szklanki mąki • 3 łyżki cukru • 15 dag zimnego masła • 2-3 łyżki lodowatej wody • NADZIENIE: 1.5 kg jabłek (szara reneta lub Red Delicious) umytych, obranych i pokrojonych w ósemki • 1/3 szklanki cukru • pół łyżeczki cynamonu • 2 łyżki mielonych migdałów • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżka wody • NA WIERZCH: 1 jajko • cukier
Apple pie PRZYGOTOWANIE
Najpierw przygotować ciasto: rozetrzeć palcami mąkę z cukrem i kawałkami masła. Powoli, ciągle rozcierając, wlewać wodę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
Przygotować nadzienie: jabłka włożyć do rondla, nalać trochę wody, przykryć i dusić 5 minut, co chwilę potrząsając rondlem. Dodać cukier, sok cytrynowy i cynamon. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3 objętości). Większą porcję rozwałkować, wyłożyć nią dno i boki formy na tartę o średnicy około 23 cm. Posypać migdałami, na wierzchu rozłożyć jabłka.
Rozwałkować drugą część ciasta, na środku zrobić nacięcia w kształcie gwiazdki. Tak przygotowaną porcją ciasta przykryć jabłka. Skleić brzegi spodu i wierzchu ciasta. Posmarować jajkiem, posypać cukrem. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Właśnie szukałam nowego przepisu na ciasto. Apple pie to takie trochę jak w filmach amerykańskich, ha ha ha. Madonna chyba śpiewała tez o apple pie.