Apple pie
Apple pie, amerykańska szarlotka, najsmaczniejsza będzie z szarą renetą lub Red Delicious. Dodatek migdałów sprawia, że ciasto będzie szczególnie chrupiące.

Apple pie SKŁADNIKI
CIASTO:
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
15 dag zimnego masła
2-3 łyżki lodowatej wody
NADZIENIE:
1.5 kg jabłek (szara reneta lub Red Delicious) umytych, obranych i pokrojonych w ósemki
1/3 szklanki cukru
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
NA WIERZCH:
1 jajko
cukier
Apple pie PRZYGOTOWANIE
Najpierw przygotować ciasto: rozetrzeć palcami mąkę z cukrem i kawałkami masła. Powoli, ciągle rozcierając, wlewać wodę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
Przygotować nadzienie: jabłka włożyć do rondla, nalać trochę wody, przykryć i dusić 5 minut, co chwilę potrząsając rondlem. Dodać cukier, sok cytrynowy i cynamon. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3 objętości). Większą porcję rozwałkować, wyłożyć nią dno i boki formy na tartę o średnicy około 23 cm. Posypać migdałami, na wierzchu rozłożyć jabłka.
Rozwałkować drugą część ciasta, na środku zrobić nacięcia w kształcie gwiazdki. Tak przygotowaną porcją ciasta przykryć jabłka. Skleić brzegi spodu i wierzchu ciasta. Posmarować jajkiem, posypać cukrem. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Właśnie szukałam nowego przepisu na ciasto. Apple pie to takie trochę jak w filmach amerykańskich, ha ha ha. Madonna chyba śpiewała tez o apple pie.