Poradnik, dobre rady

Kiszone warzywa i owoce:

Owoce i warzywa w trakcie kiszenia nie zmiękną, jeżeli dno naczynia, w którym będą się kisiły, wyłożymy, umytymi i osączonymi liśćmi winogron...

Pasteryzacja kiszonych ogórków:

Ukiszone ogórki możemy przełożyć do małych słoików i poddać pasteryzacji przez 10-15 minut.

Ocet czy kwasek w marynatach:

Marynaty będą mniej kwaśne, jeśli zamiast octu spirytusowego użyjemy kwasku cytrynowego.

Zakrętki do marynat:

Do marynat używamy zakrętek plastikowych, gdyż metalowe pod wpływem octu rdzewieją.

Słoiki do pasteryzacji:

Słoiki z przetworami przeznaczonymi do pasteryzacji wstawiamy do wody lekko niedokręcone. Zakrętki dokręcamy dopiero po wyjęciu słoików z wody.

Idealnie czyste słoiki i zakrętki:

Słoiki i zakrętki, które służą nam do przechowywania przetworów domowych, muszą być idealnie czyste. Umyte i wysuszone wstawiamy na 10-15 minut...

Miękkie owoce w przetworach domowych:

Aby w przetworach domowych część miękkich owoców (maliny, poziomki, truskawki) pozostała cała, przed ich przetwarzaniem zanurzamy owoce...