Poradnik, dobre rady

Świeża i aromatyczna natka pietruszki i koperek:

Natka pietruszki i koperek dłużej zachowają świeżość, jeśli wstawimy je do szklanki z zimną, lekko posoloną wodą lub zawiniemy w wilgotną folię i włożymy do lodówki.

Błyszcząca karafka:

Do karafki wlewamy ciepłą wodę z dodatkiem kilku kropli płynu do zmywania naczyń, dwiema łyżkami octu i szklanką ryżu. Energicznie potrząsamy karafką...

Ciasto na pierogi:

Aby ciasto na pierogi było elastyczne, wyrabiamy je z dodatkiem gorącej wody i łyżki oleju.

Kotlety mielone:

Smak kotletów mielonych możemy wzbogacić, dodając do masy mięsnej drobno posiekane orzechy włoskie lub pestki słonecznika.

Zupa jarzynowa:

Zupa jarzynowa będzie miała wyrazisty zielony kolor, jeśli pod koniec gotowania dodamy do niej trochę zmiksowanego zielonego szpinaku.

Chrupiące i świeże rzodkiewki:

Rzodkiewki dłużej zachowają świeżość, jeśli odetniemy zielone liście i ogonki. Bulwy myjemy w zimnej wodzie, osączamy i lekko wilgotne wkładamy do słoika. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

Panierka do skrzydełek kurczaka:

Smaczną panierkę do skrzydełek kurczaka można przygotować ze słonych krakersów. Kruszymy je wałkiem do ciasta i mieszamy pół na pół z mąką lub bułką tartą.

Owoce do ciasta:

Jeżeli nie mamy wystarczającej ilości owoców sezonowych do ciasta, możemy je uzupełnić jabłkami, pokrojonymi w plastry. Jabłka można komponować...

Piekarnik zbyt piecze:

Jeżeli piekarnik zbyt silnie piecze, przykryj ciasto natłuszczonym kawałkiem papieru albo folii aluminiowej o powierzchni nieco większej niż forma z ciastem...

Pieczony schab:

Aby pieczony schab był bardziej delikatny, na dwa dni przed pieczeniem wkładamy go do dobrej marynaty. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewamy...

Białka ręcznie ubijane:

Białka dobrze się ubiją, jeśli naczynie do ubijania i trzepaczka będą idealnie suche i odtłuszczone. Pia­na ubijana ręcznie jest bardziej puszysta.

Strona 1 z 2